PvdA: 'Vijf miljoen naar regionale omroepen om provincie beter te controleren'

© John van der Tol
DEN HAAG - Als het aan de Partij van de Arbeid (PvdA) ligt, krijgen de regionale omroepen in Zuid-Holland vijf miljoen euro om de provincie beter te controleren. Dat voorstel deed fractievoorzitter Ron Hillebrand woensdagavond tijdens een commissiedebat van de Provinciale Staten in Den Haag.
De Statencommissie besprak daar het voorstel van Gedeputeerde Rogier van der Sande (VVD) voor een transparantere provincie'. Zo moeten onder andere documenten in de toekomst beter vindbaar zijn. In totaal is vijf miljoen euro voor het plan nodig.
De commissie had in september nog forse kritiek op het voorstel van de provinciebestuurder en stuurde het zelfs terug. De onderbouwing van onderdeel van het plan, waar zo'n 3,2 miljoen euro voor staat, was niet goed genoeg. 'De nieuwe versie van het plan stemde de Statenleden veel optimistischer, variërend van beter, maar niet denderend' volgens het CDA, SP zei dat het nu 'voldoende helder' was, GroenLinks noemde het 'beter' en D66 noemde het 'een goede poging'.

'Plan weer niet goed'

De enige die nauwelijks van mening was veranderd, was PvdA'er Hillebrand. 'Ik had gehoopt dat we een duidelijk voorstel zouden krijgen, wat tot doel had de transparantie van de provincie te vergroten. Als je daar vijf miljoen voor uitgeeft, wil je weten wat we gaan doen en wat het gaat kosten. Maar er staat niet in wat we willen bereiken.'
Volgens de PvdA'er was het plan van de provinciebestuurder 'weer niet goed', maar hij wilde het voorstel niet alweer terugsturen'. Hillebrand zou liever zien dat de provincie 'de gesloten luiken openzet'. Het geld wordt volgens hem beter besteed, als het aan de regionale omroepen wordt gedoneerd, zodat de journalistiek de provincie beter kan controleren.

'Sympathiek'
D66 noemde het idee van de sociaaldemocraten 'sympathiek', maar liet ook weten het niet te zullen steunen. Daardoor zal het PvdA-plan vooralsnog geen doorgang vinden.
Gedeputeerde Van der Sande zegt dat zijn plan voor een transparantere provincie 'juist verder gaat dan alleen maar het opengooien van de luiken'.