Van Engelshoven: 'Aloysius College is te lang zelfstandig gebleven'

Het Aloysius College in Den Haag
Het Aloysius College in Den Haag © Dirk Verhoeven
DEN HAAG - Volgens wethouder Ingrid van Engelshoven van Onderwijs is het Aloysius College (AC) te lang zelfstandig gebleven. Dat zei Van Engelshoven in een raadsvergadering woensdagavond.
Het AC moest dicht vanwege financiële problemen en omdat de kwaliteit van het onderwijs volgens de Onderwijsinspectie onvoldoende was. Van Engelshoven zegt dat ze de afgelopen vijf jaar er alles aan gedaan heeft om de school te redden, ondanks haar 'beperkte bevoegdheid'.
Voorzitter van het AC Wim Littooij vindt dat er meer gedaan had kunnen worden om zijn school te behoeden voor de ondergang. 'Het Aloysius College had kanjers van docenten die in een verkeerde situatie terecht zijn gekomen.' Volgens hem hadden de Onderwijsinspectie, de accountant en het ministerie van Onderwijs eerder kunnen ingrijpen.

'Grote autonomie van scholen'

Van Engelshoven zelf had in ieder geval niet meer kunnen doen dan ze gedaan heeft. 'Ik doe meer dan mijn wettelijke bevoegdheden. Maar scholen hebben een grote autonomie, mijn invloed is beperkt', zegt ze.