Steeds meer mensen in en rond Den Haag hebben een SOA, vooral meer chlamydia

© ANP
DEN HAAG - Het aantal mensen met een SOA is in Den Haag en omgeving met bijna 1 procent gestegen. Landelijk was de stijging 1,5 procent. Dat blijkt uit cijfers die Omroep West heeft opgevraagd.
In de eerste helft van 2016 steeg het vindpercentage van soa bij het Regionaal soa-centrum in Den Haag met 0,8 procent, vergeleken met de eerste helft van 2015. Daarmee doet Den Haag het dus 'beter' dan de landelijke cijfers laten zien.
Toch zijn er ook zorgelijke ontwikkelingen, want vooral chlamydia werd vaker gevonden. Bij heteroseksuele mannen steeg dat aantal met 5,8 procent. Vooral het aantal jonge geïnfecteerden valt op: in 65 procent van de gevallen was de cliënt jonger dan 25 jaar.

Minder gonorroe

Hoe dat komt, kon de GGD nog niet zeggen. Chlamydia is een bacterie die bij vrouwen tot onvruchtbaarheid kan leiden, als er niet op tijd behandeld wordt. De soa kan worden overgedragen door vaginale, anale of orale seks.
Verder valt uit de cijfers op te maken dat gonorroe bij mannen die seks hebben met andere mannen, in Den Haag minder vaak voorkomt. Dat aantal is met 1,5 procent gedaald ten opzichte van 2015. Landelijk steeg dat aantal juist, met 0,3 procent.