Vragen én antwoorden over de actie 'Samen voor de Voedselbank'

Samen voor de Voedselbank
Samen voor de Voedselbank
REGIO - Vanaf vrijdag zamelt Omroep West een week lang houdbaar eten in voor de Voedselbank. Hier proberen we al je vragen over de actie 'Samen voor de Voedselbank' te beantwoorden.
Wat gaan we doen?

Van 9 t/m 16 december staat Omroep West in het teken van Samen voor de Voedselbank. Van 's ochtends 7.00 uur tot 's avonds 19.00 uur is de actie live te volgen via tv, radio en internet. In een week tijd wordt er voor ruim 4000 gezinnen in de regio van Omroep West die afhankelijk zijn van de Voedselbank, houdbaar voedsel ingezameld. Op de slotdag (16 december) moeten om 19.00 uur 4500 kerstpakketten ingepakt zijn.

Waarom doet Omroep West mee aan 'Samen voor de Voedselbank'?

Omdat we een regionale omroep zijn, van en voor de mensen in Zuid-Holland. Die mensen hebben soms honger. Wij hebben de middelen en de mensen om iedereen te bereiken en hen te vragen of ze willen helpen. Geen ver-van-mijn-bed actie, maar hier.

Waar gaat het eten naar toe?

Alle levensmiddelen die tijdens Samen voor de Voedselbank worden opgehaald door Omroep West gaan naar de Voedselbanken in onze regio. Het eerste doel is om voor iedereen een kerstpakket samen te stellen. Mochten we meer levensmiddelen overhouden, dan gaat dit de voorraadkast van de Voedselbank in zodat zij ook in moeilijkere tijden een voorraad hebben.

Wat kunnen we doneren?

Kijk hier naar de boodschappenlijst

Ik wil als vrijwilliger helpen, wat moet ik doen?

Fijn dat je wil helpen. Aanmelden kan hier.

Moeten we ook tandpasta kopen voor de Voedselbankcliënten?

Ja graag, het staat op de boodschappenlijst. Deze is in samenspraak met de Voedselbank samengesteld. Het eerste doel is om voor iedereen een kerstpakket samen te stellen. Mochten we meer overhouden, dan gaat dit de voorraadkast van de Voedselbank in.

Ik wil liever geld overmaken, mag dat ook?

We hebben helaas niet de mogelijkheid geld aan te nemen voor deze actie. Je kan altijd rechtstreeks aan de Voedselbank geld geven. Op de site van de Voedselbanken staat informatie hoe je een donatie kunt doen aan de Voedselbank.

Mogen we een gesloten kerstpakket inleveren?

Het houdbare voedsel dat we inzamelen moet in gesloten verpakkingen zitten. Maar in kerstpakketten zitten vaak ook andere artikelen en alcohol. Dat zamelen we niet in. Dus je helpt ons om het kerstpakket te openen en alleen de houdbare artikelen te doneren. Alvast bedankt!

Waarom dit jaar wel een kerstpakket en andere jaren een nieuwjaarspakket?

Omdat onze inzamelingsweek nu een week voor kerst valt, is het logistiek mogelijk om de pakketten voor de kerst bij de mensen te krijgen. Andere jaren was dat niet altijd mogelijk, dus hebben we er toen nieuwjaarspakketten van gemaakt.

Waarom zamelen jullie niet in voor mensen die het wel heel slecht hebben, maar juist iets teveel hebben om in aanmerking te komen voor de Voedselbank?

Het is inderdaad altijd een moeilijke keuze, ...'wie gaan we helpen?' Er is altijd een groep die er net buiten valt en dat is pijnlijk. Juist omdat die groep het ook zo zwaar heeft. Dus onze gedachte gaan naar deze mensen uit, maar op dit moment kunnen we helaas niets concreets voor hen doen omdat deze mensen niet als groep benaderbaar zijn.

Waarom zamelen jullie niet in voor de dierenvoedselbank?

Als eerste willen we er met de actie Samen voor de Voedselbank zorg voor dragen dat alle gezinnen in onze regio die afhankelijk zijn van de voedselbank een pakket krijgen. Nu ligt onze prioriteit écht bij het inzamelen voor de voedselbank. We zullen niet weigeren als mensen dus iets voor dieren inleveren. Maar onze voorkeur gaat ernaar uit dat mensen dat zélf rechtstreeks doen bij de dierenvoedselbank. Bij Omroep West wordt in deze periode heel hard gewerkt om de 4.500 voedselpakketten te vullen. Eten voor dieren, cadeautjes voor kinderen... het is allemaal lief bedoeld, maar daar zijn andere kanalen voor om rechtstreeks te doneren.

Wanneer is eigenlijk iemand klant van een Voedselbank?

De Voedselbank geeft aan dat iemand zich mag inschrijven als klant als er aan leefgeld per maand minder overblijft dan het bedrag dat uit de volgende formule komt:
Het basisbedrag is 110 euro. Daarna voor ieder gezinslid, volwassene of kind 70 euro.
Dus een éénpersoonsgezin 180 euro, tweepersoonshuishouden 250 euro etc.
Leefgeld is niet alleen voor eten en drinken, maar ook voor alle andere uitgaven, zoals persoonlijke verzorging, kleding, schooluitgaven, huisdieren en sparen voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine als deze kapot zou gaan. Overigens mag iemand niet langer dan drie jaar klant zijn bij de Voedselbank.

Hoe zit het in de regio van Omroep West?

In de regio van Omroep West zijn ruim 4000 huishoudens afhankelijk van de Voedselbank.

Hoe zit het met vluchtelingen en de Voedselbank?

Er zijn volgens Voedselbanken Nederland twee herkenbare momenten waarop vluchtelingen in aanmerking kunnen komen voor noodhulp van voedselbanken:
*Bij diverse gemeenten blijken problemen op te treden met de snelheid van uitbetaling van uitkeringen, waardoor vluchtelingen een financieringsprobleem hebben en tijdelijk onder de toekenningscriteria van de Voedselbanken komen. Deze situatie kan tussen de 3 en 6 maanden duren.
Op het moment dat het inkomen moet worden aangepast bij gezinshereniging. Dan gaat het om zo'n 12 weken waarin de uitkeringen als kinderbijslag en andere kindgebonden budgetten nog niet zijn aangepast, maar er wel gewoon gegeten moet worden. Dan is de lokale Voedselbank even vangnet. Het is veelal een vraag die beperkt is in tijd.
Voedselbanken zijn een humanitaire neutrale organisatie. Mensen kunnen bij hen aankloppen voor hulp als het inkomen onder de door hen ingestelde toelatingsgrens valt. Zij oordelen niet over afkomst, schuld aan de situatie of wat dan ook. De grens telt. Kom je eronder, dan kom je in aanmerking voor een voedselpakket.

Ik heb een andere vraag over de actie, aan wie kan ik die stellen?

Alle vragen kunnen naar: voedselbank@omroepwest.nl