Moslims in Den Haag het meest gediscrimineerd, blijkt uit onderzoek

DEN HAAG - De politie registreerde vorig jaar 590 racistische en antisemitische incidenten in Den Haag, 80 daarvan gingen om moslimdiscriminatie. Daarmee staat Den Haag op de tweede plek met incidenten in Nederland. Wel zijn er 89 incidenten minder dan in 2014 geregistreerd. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van de Anne Frank Stichting.

Volgens Willem Wagenaar, onderzoeker bij de Anne-Frank Stichting, zijn er in de randstad veel meer incidenten dan in de rest van Nederland. 'Den Haag springt er wat betreft moslimdiscriminatie bovenuit', aldus de onderzoeker. Ook zou in Den Haag en Rotterdam veel worden gescholden met het woord jood. Volgens Wagenaar heeft dat waarschijnlijk een link met het voetbal.

Een verklaring voor de totale daling van racistische en antisemitische incidenten in Den Haag zou onder andere kunnen zijn dat de onderzoekers dit jaar strenger hebben gekeken naar wat wel of niet valt onder een racisme-incident. Zo zijn er geen incidenten in het onderzoek meegenomen waarbij een agent bij een aanhouding worden uitgescholden voor racist.

Stijging


Het totaal aantal incidenten op het gebied van racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland steeg vorig jaar tot 4165. Dat zijn er 73 meer dan in 2014. Het grootste gedeelte daarvan, 466, zijn incidenten rond vermeende moslimdiscriminatie.

LEES OOK: Undercover in Nederland: Discriminatie bij Haagse en Leidse horeca


LEES OOK: Bureau discriminatiezaken Haaglanden failliet
Deel dit artikel:

Reageren