Dijkhoff gaat weer praten over bed-bad-brood voor uitgeprocedeerde illegalen

Winterregeling van kracht © Archief
DEN HAAG - Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) gaat na de feestdagen toch weer proberen een oplossing te vinden voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Hij wil dan een nieuwe poging doen er met de gemeenten uit te komen, zei hij donderdag.
De slepende onderhandelingen van Dijkhoff met de gemeenten over de zogenoemde bed-bad-broodregeling liepen vorige week stuk. De gemeenten stemden in met het plan van de staatssecretaris voor acht opvangcentra die zich zouden richten op de terugkeer van hun gasten.
Maar ze wilden daarnaast ook vasthouden aan beperkte eigen opvang, wat voor Dijkhoff onaanvaardbaar was. Onder meer GroenLinks en de ChristenUnie vroegen de staatssecretaris donderdag de steun aan de gemeentelijke opvang voorlopig voort te zetten, terwijl hij verder werkt aan de acht opvangcentra en onderhandelt over een akkoord met de gemeenten. Maar daar peinst Dijkhoff niet over.

Den Haag en Leiden

Ook verscheidene gemeenten in onze regio bakkeleien met het rijk over deze vorm van opvang. Zo is het een heet hangijzer in Leiden en in Den Haag.