Instellingen

Half strafdossier verdwenen in cold casezaak; rechtbank gewraakt

Miriam Sharon
Huis moordzaak Regentesselaan
© Politie Den Haag

DEN HAAG - Onenigheid in de rechtbank over het half verdwenen strafdossier in een cold casezaak. Het dossier uit 1990 over de moord op Miriam Sharon is deels kwijt. Daarom kan de rechtszaak nu, tegen verdachte Daniel E., niet doorgaan. Dat vinden de advocaten van E.. De rechtbank gaf aan hun oproep geen gehoor en werd daarop gewraakt.

Miriam Sharon (36) werd op 8 oktober 1990 doodgestoken in haar huis aan de Regentesselaan. Het onderzoek naar de moord leidde uiteindelijk niet tot een strafzaak. Er werd niemand voor de moord opgepakt. Vorig jaar werd

gedaan. Het cold caseteam van de politie zoekt naar oude onopgeloste zaken, waarin nieuwe technieken mogelijk alsnog tot een doorbraak kunnen leiden.

Tussen de bewijsstukken in de zaak-Sharon zaten een peuk en een nagelschaartje, beide gevonden in haar huis. Die werden naar het NFI gestuurd. Wat in 1990 niet kon, kan nu wel: er werd onderzoek gedaan naar DNA en dat leidde tot het profiel van Daniel E., een 52-jarige man uit Amsterdam.

Dossier verdwenen

Een deel van het strafdossier uit 1990 bestaat nu dus niet meer. 'We zullen nooit weten wat daarin heeft gezeten', stellen E.'s advocaten. 'Misschien belastend, maar misschien ook wel ontlastend bewijs.' Met een half dossier kun je geen eerlijk proces voeren, vinden ze. Dat het om een oude zaak gaat, maakt niet uit. 'Cold case is geen wettelijke term, we hebben het gewoon over een moordzaak.' En daarbij hoort een volledig dossier.

Maar de rechtbank vindt dat de advocaten 'ontijdig' bezwaar maken. Volgens de rechter kan het dossier nog hersteld worden, bijvoorbeeld door betrokkenen opnieuw te horen. Alle rechercheurs die de zaak in 1990 onderzochten, leven nog. De advocaten hebben daarop de rechtbank gewraakt, omdat ze de rechters vooringenomen vinden. Binnenkort zal een wrakingskamer zich daarover buigen en bepalen of er nieuwe rechters moeten komen.

Geen relatie

Het bijzondere is dat nog altijd geen enkele relatie tussen Daniel E. en Miriam Sharon is vastgesteld. Dat maakt volgens de officier van justitie dat het erop lijkt dat het een weldoordacht plan was. 'Een verhaal van een uit de hand gelopen ruzie, lijkt hier niet te passen.' Dat strookt met beweringen van de toen 7-jarige dochter van Miriam dat er een onbekende man in huis kwam waarmee Miriam ruzie kreeg.

E. was in 1990 ook als verdachte in beeld, maar tot een aanhouding kwam het nooit.