Basketbalcoach Mijdrecht verdacht van misbruik jonge spelers trainde ook in Leiden en Leiderdorp

(Archieffoto)
(Archieffoto)
DEN HAAG - Een basketbalcoach uit Mijdrecht moet zich vrijdag voor de rechter verantwoorden voor misbruik van jonge spelers. Het misbruik speelde zich af in 1999 en 2000 maar is pas dit jaar aan het licht gekomen na de aangifte van een slachtoffer. De coach was na die periode ook actief bij andere clubs, onder meer ZZ Leiden en Basketbal Vereniging Leiderdorp, ook daar trainde hij jongerenteams.
De verdachte coachte tot 2005 jongerenteams bij Argon in Mijdrecht. Volgens een bestuurder van de club, Van Dijk, heeft Argon na het vertrek van de coach wel een melding gekregen van een moeder van één van de spelers. Volgens haar had de coach grenzen overschreden bij haar zoon. Van die zaak is door de moeder destijds geen aangifte gedaan.
Van Dijk zegt dat Argon de melding wel heeft doorgegeven aan NOC NSF. Volgens de sportkoepel heeft de club vermoedelijk gesproken met een vertrouwenspersoon. Het NOC NSF zegt geen zwarte lijst bij te houden op basis van meldingen van clubs. De melding heeft dan ook geen gevolgen gehad voor de coach.

'Pijnlijke zaak'

Van Dijk van Argon spreekt van een pijnlijke zaak. "We zijn in april van dit jaar over de aangifte geïnformeerd en zijn ook gehoord door de politie." Zegt hij tegen RTV Utrecht. De club was destijds niet op de hoogte van de feiten. Ook nu nog is de club niet geïnformeerd over wie de slachtoffers zijn en wat er precies met hen is gebeurd.  
Doordat er geen verdere actie ondernomen is heeft de coach nog jarenlang jongerenteams kunnen coachen bij andere basketbalclubs.