Bewoners Park Rijn-Schie in Den Haag moeten weg, maar krijgen hulp

Ton van Santen in zijn tuin
Ton van Santen in zijn tuin
DEN HAAG - Een speciale 'regisseur' met veel macht gaat de overgebleven bewoners die weg moeten uit hun huisje op Park Rijn-Schie in Den Haag begeleiden. Hij of zij gaat daarbij ‘ruimhartig en op een menselijke manier' te werk. Dat beloofde de Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD) donderdagavond tijdens een commissievergadering over de al bijna twintig jaar slepende kwestie.
Op het volkstuinencomplex wonen ook mensen permanent in een tuinhuisje. Dat mag officieel niet. Maar tot nu toe werd geen actie ondernomen omdat er nog juridische procedures liepen. De Raad van State oordeelde onlangs dat de bewoners niet langer mag in de huisjes mogen blijven slapen. Nu moeten de in totaal 21 mensen die in 17 huisjes wonen weg.
Een paar van die bewoners maakten donderdagavond tijdens een vergadering over de kwestie duidelijk dat zij daar grote moeite mee hebben. Zij hebben bijvoorbeeld niet het geld om te verhuizen. Ook wijzen ze erop dat de situatie al jaren bestaat. Eerst stond de gemeente Leidschendam-Voorburg de situatie oogluikend toe en na de annexatie in 2002 greep Den Haag ook niet direct in.

Wethouder kan niet anders

Veel politieke partijen toonden zich begaan met het lot van de bewoners. Tijdens een eerdere vergadering hadden ze Revis ook al opgeroepen om coulant te zijn. In een brief aan de raad, maakt de wethouder nogmaals duidelijk dat hij niet anders kan dan een einde maken aan de situatie.
Wel wil Revis een regisseur die de mensen helpt. Die man of vrouw krijgt veel macht, vertelde hij tijdens het debat. Zo kan hij of zij helpen bij het vinden van een alternatieve woning en steun bieden bij het oplossen van financiële problemen.

Meerderheid steunt wethouder

Partijen als de PVV, Groep de Mos en SP zijn toch niet tevreden met die oplossing. Zij willen dat de gemeente de bewoners toestemming geeft om er te blijven wonen.
Maar een meerderheid in de raad steunt de wethouder. Wel willen de partijen goed op de hoogte worden gehouden over de ontwikkelingen op het park.