Instellingen

Politiek enthousiast over plannen voor Scheveningen

Voor het Kurhaus komt een groot plein. | Illustratie gemeente Den Haag
Voor het Kurhaus komt een groot plein. | Illustratie gemeente Den Haag
Noordelijke boulevard bij het Carlton Beach hotel. | Illustratie gemeente Den Haag
De parkeergarage van Hommerson in Scheveningen. | Beeld Interparking

DEN HAAG - Een groot deel van de Haagse gemeenteraad heeft de plannen voor de metamorfose van het noordelijk deel van de boulevard in Scheveningen en het deel voor het Kurhaus enthousiast ontvangen. ‘Scheveningen kan hierdoor een enorme impuls krijgen,’ aldus bijvoorbeeld VVD-fractieleider Martin Wörsdörfer.

Wel leven bij enkele partijen in de raad nog grote vraagtekens over de noodzaak van de komst van een enorme parkeergarage met 700 plekken. Die wordt niet door de gemeente gebouwd, maar maakt onderdeel uit van de plannen van Hommerson.De PvdA is geen groot voorstander, de Partij voor de Dieren wil de garage helemaal niet. Volgens raadslid Christine Teunissen zijn de door het college van burgemeester en wethouders beloofde cijfers die moeten aantonen dat de garage nodig is, nooit gekomen. Bovendien, is haar stelling, trekt zo’n garage juist meer autoverkeer naar de badplaats, met onder meer luchtvervuiling als gevolg. Wethouder Boudewijn Revis (VVD) beloofde haar dat die onderbouwing nog wel gaat komen.De wethouder presenteerde ruim een week geleden

. Die houden onder meer in dat voor het Kurhaus een groot plein komt, met een enorme, brede trap naar zee. Verder wordt de boulevard hier onder handen genomen. Die gaat lijken op het zuidelijke deel en krijgt ook een ‘knik’. Er komt ook veel meer groen. Het bedrijf Hommerson gaat hier ook aan de slag. Dat gaat de bestaande winkels en restaurants slopen om er nieuwbouw voor terug te plaatsen.

Koning Filip

Onderdeel van dat plan is de garage. Afgelopen maandag werden in aanwezigheid van Koning Filip van België en de minister-presidenten van België als Nederland de contracten getekend over de exploitatie ervan. De bouw begint, zo is nu het idee, in 2017; de oplevering in 2018.

Een meerderheid in de raad is positief over de plannen voor de vernieuwing van het noordelijke deel van de badplaats. Afgezien van de kritiek op de garage, vroegen veel partijen vooral nog aandacht voor details of praktische dingen, zoals waar de strandtenthouders naartoe moeten tijdens de werkzaamheden. Volgens Revis krijgen zij tijdelijk een andere plek, of vallen er afspraken te maken met de gemeente als ze een seizoen willen overslaan.

Parkeerplaatsen

Fractievoorzitter Peter Bos van de Haagse Stadspartij zou graag zien dat straks de parkeerplaatsen aan hert Zwarte Pad verdwijnen. Maar volgens de wethouder gaat dat niet gebeuren, omdat dit de gemeente veel inkomsten zou schelen. Ook zijn de plekken gewoon nodig, zei hij.

Zijn liberale collega Wörsdörfer vroeg nog aandacht voor het monument voor de grondlegger van Scheveningen als moderne badplaats, Jacob Pronk. Dat bevindt zich nu in erbarmelijke staat aan de gevel van een restaurant in het Kurhaus-complex. Revis beloofde daarover in gesprek te gaan met de eigenaar van het vermaarde hotel.