Leidschendamse basisschool De Springplank omarmt ‘The Daily Mile’; fitter in de klas

LEIDSCHENDAM - Schoolkinderen elke dag een kwartiertje laten rennen om ze fitter aan de lessen te laten beginnen. Het idee is overgewaaid uit Engeland en Schotland en ook in Nederland slaat het aan. Leerlingen van basisschool De Springplank in Leidschendam doen mee aan het pilotproject en zijn enthousiast.
Elke ochtend voordat de les begint, rennen de kinderen van juf Corrie Kortekaas zo'n anderhalve kilometer rond de school. En dat viel in het begin niet mee, geeft de juf eerlijk toe.
Kortekaas: 'Voor veel kinderen bleek anderhalve kilometer hardlopen te veel van het goede. Ze hielden het niet vol en begonnen te wandelen in plaats van hardlopen. Toen hebben we de afstand ingekort en het langzamer opgebouwd. Sindsdien zie je dat het beter gaat.'

Fitter in de klas

Het rennen is bedoeld om de conditie van de kinderen te verbeteren en ervoor te zorgen dat de scholieren fitter in de klas zitten zodat ze de lesstof beter kunnen opnemen.
Volgens Kortekaas lukt dat aardig goed. 'De leerlingen lagen in de les meer dan dat ze zaten, zodat ik de hele tijd moest zeggen: "Ga eens rechtop zitten." En nu hoef ik dat niet meer te zeggen. Je ziet ook dat de ogen meer open staan en dat ze wakkerder zijn. Ook nemen ze de lesstof beter op.'

Vervolg

Basisschool De Springplank gaat pilotproject 'The Daily Mile' binnenkort evalueren. Gezien de enthousiaste reacties is de kans groot dat het rennen rond de school na de kerstvakantie wordt voortgezet.