Instellingen

Haagse agent krijgt geen straf voor neerschieten vluchtende verdachte

Motoragent schiet man neer tijdens aanhouding in 2014
en motoragent die in oktober 2014 in de buurt van het Haagse station Hollands Spoor een Roemeense man neerschoot bij diens aanhouding, zou een werkstraf van tweehonderd uur moeten krijgen. Ook zou hij één dag de cel in moeten. De officier van justitie acht poging tot doodslag bewezen, zo bleek vrijdag. De Roemeense automobilist raakte zwaargewond.

DEN HAAG - De politieagent die op 6 oktober 2014 op de Haagse Hoefkade een vluchtende verdachte raakte met twee kogels, krijgt geen straf. De rechtbank veroordeelde de agent vrijdag wel voor doodslag, maar vond gezien de omstandigheden een straf niet op zijn plaats.

Zo moest de agent onder moeilijke omstandigheden zijn werk doen, heeft hij een blanco strafblad en heeft deze zaak al een grote impact gehad op hem en zijn werk, aldus de rechtbank.

De motoragent ging die avond achter een automobilist aan die weigerde te stoppen. Tijdens de achtervolging veroorzaakte deze bestuurder levensgevaarlijke verkeerssituaties. Er waren twee politieblokkades voor nodig om de auto te stoppen. Daarna stapte de bestuurder uit en rende hij weg. Naderhand bleek dat hij met alcohol op achter het stuur zat.

Waarschuwingsschot

De agent vuurde twee kogels af op de man om hem te stoppen. Daarbij heeft hij een belangrijke stap gemist, aldus de rechtbank. Hij heeft niet eerst een waarschuwingsschot gelost.

Toch zijn er verzachtende omstandigheden die in het voordeel van de agent pleiten, vindt de rechtbank. De situatie is ontstaan door toedoen van de vluchtende bestuurder, die meerdere keren de gelegenheid had om zichzelf over te geven. Bovendien was de man naar alle waarschijnlijkheid niet gestopt na een waarschuwingsschot, aangezien hij ook bleef doorrennen nadat hij door de eerste kogel was geraakt.