Huizenblokken in Leidse volkswijk De Kooi definitief op monumentenlijst

© Robbert van Cleef
LEIDEN - De centrale blokken van de Leidse Oude Kooi komen definitief op de gemeentelijke monumentenlijst. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Ook twee huizenblokken aan de Lage Rijndijk en aan het Kooizicht krijgen de status van beschermd gemeentelijk monument. Dat meldt mediapartner UnityFM/TV.
Aan het besluit van het college ging
. De eigenaar van de huizen in de volkswijk, woningbouwvereniging De Sleutels, wilde de verouderde en verzakte huizen eigenlijk slopen. Renovatie zou te duur zijn. Maar een aantal bewoners was het daar niet mee eens en vroeg de gemeente de huizen op de monumentenlijst te plaatsen.
Vervolgens vroeg het college een speciale commissie de historische waarde van de huizenblokken te onderzoeken. De commissie concludeerde dat de huizen van grote cultuurhistorische waarde zijn.

Tuinstadwijk
De wijk werd in de jaren 20 van de vorige eeuw aangelegd als een zogenaamde tuinstadwijk. Het idee daarbij was dat de gewone arbeider ook ruim zou moeten kunnen wonen in een groene omgeving.

De woonblokken liggen net buiten het centrum en zijn ontworpen door de Leidse architect Jesse. Met uitzondering van de blokken aan het Kooizicht, die van de hand van de Leidse architecten Mulder en Buurman zijn.