Haagse musea Gevangenpoort en Meermanno krijgen toch rijksgeld

Directeur Marco van Baalen naast de nieuwe aanwinst van de Gevangenpoort de Guillotine.
Directeur Marco van Baalen naast de nieuwe aanwinst van de Gevangenpoort de Guillotine. © Omroep West
DEN HAAG - Twee Haagse musea krijgen alsnog subsidie van het Rijk. Het gaat om de Gevangenpoort en Meermanno. De Raad voor Cultuur heeft geoordeeld dat beide instellingen in tweede instantie toch een goed plan hebben ingediend voor de komende jaren.
De Raad voor Cultuur gaat over de rijkssubsidies voor culturele instellingen. In 2016 werden landelijk 118 subsidieaanvragen gedaan voor de periode 2017-2020. Een deel daarvan werd afgewezen. In totaal vijftien instellingen kregen de kans een nieuwe aanvraag in te dienen. Elf daarvan werden alsnog goedgekeurd, waaronder dus die van De Gevangenpoort en Meermanno.
Volgens de Raad voor Cultuur hebben de beide musea 'een sterk verbeterd en overtuigend plan ingediend'. Zo is onder meer het activiteitenprogramma beter uitgewerkt en er is een sluitende begroting gepresenteerd.

Tonnen erbij

De Gevangenpoort krijgt door het besluit ruim anderhalve ton. Er was om drie ton gevraagd. Meermanno-Westreenianum krijgt ruim zes ton, waar om ruim 1,3 miljoen was gevraagd. Desondanks zegt Meermanno 'zeer verheugd' te zijn.
Eerder kregen twee andere Haagse culturele instellingen ook al extra geld uit een ander potje.