PVV en VVD willen eind aan moskeepatrouilles Schilderswijk na deelname haatprediker

© Archief
DEN HAAG - De PVV in de Haagse gemeenteraad roept burgemeester Jozias van Aartsen opnieuw op om per direct te stoppen met de samenwerking met vrijwilligers van de As-Soennah moskee tijdens de jaarwisseling. Aanleiding is het bericht dat een vermeend fondsenwerver van een terreurorganisatie drie jaar geleden zou hebben deelgenomen aan de Oud en Nieuwpatrouilles door de Schilderswijk. Ook de VVD in de Tweede Kamer plaatst grote vraagtekens bij de mogelijke aanwezigheid destijds van de omstreden prediker in Den Haag. ‘Dit is onwenselijk', aldus Kamerlid Malik Azmani.
In een tweet van SheikWatch, een site die omstreden islamitische geestelijken volgt, staat dat een fondsenwerver van de terreurorganisatie Al-Nusra tijdens de jaarwisseling 2013-2014 heeft deelgenomen aan de vrijwilligerspatrouilles in de Schilderswijk. Zij worden ingezet om de orde in de stad te handhaven. Het gaat om Othman al-Khamees uit Koeweit die op een foto zou staan samen met het vrijwilligersteam van de As-Soennah moskee.
De PVV wil hierover opheldering van burgemeester Van Aartsen. Volgens de partij bevestigen de berichten dat samenwerken met ‘welke salafistische moskee of organisatie dan ook op het gebied van orde en handhaving zeer ongewenst is’.

Vrijwilligers

Sinds een paar jaar schakelt Van Aartsen tijdens de jaarwisseling vrijwilligers in om de rust in de stad te bewaren. De gemeente werkt daarbij onder meer samen met vrijwilligers van de As-Soennah moskee in de Schilderswijk.
De PVV heeft al jaren kritiek op deze samenwerking omdat de moskee volgens de partij ‘een omstreden, salafistische moskee is die de zuivere islam predikt’. Ook andere partijen in de gemeenteraad zoals het CDA en de VVD zijn er kritisch over. Van Aartsen verdedigt de inzet van de teams. Volgens hem is de aard van de moskee anders dan tien jaar geleden. Bovendien vindt hij dat politici zich verre moeten houden van de vraag welke mensen van welk geloof ze op straat willen zien of niet.  

Visa ingetrokken

Othman al-Khamees is zeer omstreden. Hij was een van de mensen die in maart 2015 zouden spreken op een gala van de stichting Rohamaa in Rijswijk. Dat veroorzaakte destijds zoveel onrust dat het kabinet besloot de visa van drie van de predikers in te trekken. De namen van die mensen zijn nooit bekendgemaakt, zodat niet zeker is of Al-Khamees niet meer officieel welkom was in ons land.
Zelf zegt de prediker in een interview met de Volkskrant dat hij geen banden heeft met Al Nusra. Hij zou jongeren daarvoor zelfs waarschuwen. Ook zou hij in 2015 afstand hebben genomen van de andere sprekers in Rijswijk. ‘Als ik eerder had geweten dat deze twee waren uitgenodigd, had ik nooit mijn medewerking toegezegd.’ Wel bevestigt Al-Khamees in dat gesprek dat hij ontkent dat Al Qaida de aanslagen van 9/11 in Amerika heeft gepleegd.

Bizar

Kamerlid Azmani protesteerde in 2015 stevig tegen het gala in Rijswijk. Nu zegt hij het ‘bizar’ te vinden dat de prediker blijkbaar wel in de Schilderswijk was. ‘Het is onwenselijk dat dit soort mensen moet bijdragen aan een rustige oudejaarsnacht. Daar zitten wij niet op te wachten.’
Overigens is de VVD ook tegen het inzetten van vrijwilligers van de As-Soennah moskee tijdens de jaarwisseling. ‘De kerntaak van de overheid is veiligheid. Dat zou door de politie moeten gebeuren. En niet door salafisten.’

Niet reageren

Burgemeester Van Aartsen wil niet reageren op de kwestie. Hij wil eerst de schriftelijke vragen van de PVV beantwoorden.