Vidomes-huurders 'kamperen' in huis: geen water en verwarming

ZOETERMEER - Bewoners van een flatgebouw aan het Haagsebos in Zoetermeer zitten al weken zonder warm water en verwarming. Hun appartementen worden opgeknapt door woningbouwvereniging Vidomes.
De renovatie duurt langer dan gepland, waardoor woningen in de winterperiode moeten worden
. 'Van de week is bij mij het licht uitgegaan. Het wordt te gek. Ik ga naar een hotel', aldus bewoner Klaas Bolt.
Het complex bestaat uit 183 appartementen en is gebouwd in 1974. Door de veroudering moet er veel vernieuwd worden: keukens, badkamers en toiletten worden vervangen en ook het centrale verwarmingssysteem en het ventilatiesysteem worden aangepakt. Hiermee wil Vidomes energie besparen.

Negen dagen

Per woning is de aannemer negen dagen bezig. In deze dagen heeft de bewoner geen water, en is de aannemer in bijna alle vertrekken van de woning bezig.  Bewoonster Yvonne Ragunath is niet gerust op haar deur die continu open staat: 'Dan blijf ik maar thuis in de vrieskou. Ik heb geen keus'.
In sommige delen van de flat doet de centrale verwarming het een maand niet. Dit komt door de CV-installaties van alle woningen die boven elkaar liggen en met elkaar verbonden zijn. Al die woningen moeten klaar zijn voor ze weer aangesloten kunnen worden op de CV.

Vergoeding

Voor de overlast krijgen de bewoners een vergoeding.  Bewoners die tijdens het groot onderhoud niet thuis willen of kunnen blijven, kunnen via Vidomes een 'logeerkamer' huren voor 25 euro per nacht. 'Maar ik betaal dan wel mijn complete reguliere huur', klaagt bewoner Peter Nederstigt.
Een woordvoerder van Vidomes zegt zich te realiseren dat de bewoners tijdelijk kamperen in hun woning. De woningcorporatie wijst op een soosruimte waar een kopje koffie kan worden gedronken. Ook zijn er kacheltjes beschikbaar en is er een doucheruimte ingericht.  

Vervangende woonruimte

Vidomes zegt te hebben overwogen om de bewoners tijdelijk te laten verhuizen. 'Maar voor 183 huishoudens is niet zomaar vervangende woonruimte beschikbaar. En een verhuizing is voor veel bewoners erg ingrijpend. Ook merken we dat bewoners liever thuis een oogje in het zeil houden.'