Ondergedoken drugssmokkelaar aangehouden in Den Haag

Gebruiker
Iemand snuift cocaïne. © ANP
DEN HAAG - De politie heeft donderdagavond in een snackbar in Den Haag een man aangehouden die nog een gevangenisstraf van twee jaar moest uitzitten. De 49-jarige man is een veroordeelde drugssmokkelaar uit Heiloo, die ondergedoken was om zijn straf te ontlopen.
De man was in 2015 in hoger beroep veroordeeld tot een straf van vijf jaar met aftrek van voorarrest, omdat hij betrokken was bij een drugstransport van 575 kilo cocaïne.
De harddrugs waren in 2012 met een containerschip vanuit Ecuador naar de haven van Antwerpen gekomen, verborgen in een lading stootkussens. Op verzoek van de Nederlandse autoriteiten controleerde de Belgische douane de container. Toen werd ontdekt dat de vechtsportartikelen een dekmantel vormden.

Grootschalig transport

Het gerechtshof stelde vast dat het om een grootschalig drugstransport ging, met een verkoopwaarde van enkele miljoenen euro's.
De ondergedoken man kon worden opgespoord door het speciale politieteam FASTNL, dat zich richt op de opsporing en aanhouding van al dan niet internationaal gezochte personen. FASTNL richt zich onder meer op ontsnapte TBS-ers en PIJ'ers, oftewel jongeren die in een jeugdinrichting geplaatst zijn.