Consumentenbond: 'Ambachtelijke broden' van bakkerijketens veel zouter dan toegestaan

Brood in de oven (archiefbeeld)
Brood in de oven (archiefbeeld)
REGIO - 'Ambachtelijke' broden van bakkerijketens lijken gezond, maar vaak zijn ze veel zouter dan wettelijk is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vooral de broden van bakkerijen Vlaamsch Broodhuys en Vanmenno kwamen slecht uit de test: alle onderzochte broden van deze ketens zijn te zout.
bekeek het zoutgehalte in ambachtelijke broden als desem en spelt van tien bakkerijketens. Bij elke keten werd van drie broodsoorten het zoutgehalte gemeten. Van de dertig onderzochte broden zitten er dertien boven en vijf op de wettelijke zoutnorm voor brood. Bakkerij Bart is de enige keten waarvan alle drie de onderzochte broden binnen de wettelijke norm blijven.
In de zoutste broden uit de test (Grand-mère van Vlaamsch Broodhuys en Oberlander wit desem van Meesterbakker Roodenrijs) zit maar liefst 0,8 gram zout per snee. Consumenten krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen, terwijl het advies is om maximaal 6 gram zout te eten. Te veel zout is namelijk slecht voor de gezondheid, onder meer voor hart en nieren.

Minder zout

Het was de bakkerijbranche die de afgelopen jaren zelf heeft aangedrongen op het stapsgewijs verlagen van het zoutgehalte in brood, meldt de Consumentenbond. Zo kunnen consumenten geleidelijk wennen aan een minder zoute smaak. Door deze nieuwe wettelijke zoutnormen is supermarktbrood sinds 2009 een kwart minder zout geworden. De meeste broodketens hebben na het onderzoek toegezegd hun receptuur aan te passen.