Onderzoek: Ruim 80 procent van de Zoetermeerders ziet Holland Outlet Mall zitten

Impressie: Provast
Impressie: Provast
ZOETERMEER - Ruim 80 procent van de Zoetermeerders ziet de komst van de Holland Outlet Mall (HOM) zitten. Voor de overige inwoners van Zuid-Holland is dat 74 procent. Dat blijkt uit een in opdracht van de gemeente uitgevoerd ‘consumentenonderzoek’.
De HOM is een futuristisch outletcentrum van 31.000 vierkante meter dat moet verrijzen op de locatie van het huidige Woonhart. Het outletcentrum kost zo’n 150 miljoen euro moet jaarlijks minimaal 6,5 miljoen bezoekers trekken.
Op basis van meerdere onderzoeken naar de haalbaarheid en effecten van de HOM heeft het stadsbestuur zich onlangs achter het outletcentrum geschaard. De gemeenteraad neemt naar verwachting op 19 december een besluit over de HOM.

1.000 ondervraagden

Aan het onderzoek deden ruim 1.000 inwoners van Zuid-Holland mee, van wie 289 uit Zoetermeer. Volgens de onderzoekers zijn de 'resultaten representatief voor de consument in Zuid-Holland'. 74 procent van de Zuid-Hollanders is ‘redelijk tot zeer positief’ over de plannen.
Bijna negen van de tien Zoetermeerders zegt de HOM te willen gaan bezoeken. Voor de rest van Zuid-Holland is dat 69 procent. Met name jongeren en vrouwen zijn volgens de onderzoekers enthousiast over de plannen voor het outletcentrum.

Auto

De potentiële bezoekers zijn enthousiast over het 'voordelige' outletcentrum, omdat de Holland Outlet Mall 'goed kunnen bereiken per auto en dat er voldoende parkeergelegenheden zijn’, aldus de onderzoekers. Bijna driekwart van de Zuid-Hollanders zegt met de auto naar de HOM willen komen.
Uit het onderzoek blijk dat ‘slechts’ 7 procent de plannen ‘(totaal) niet aansprekend’ vindt. Volgens de onderzoekers denken deze tegenstanders dat de HOM ten koste gaat van de bestaande winkels in de binnenstad. Zo vrezen ze dat de leegstand toe zal nemen. 'Daarnaast uitten sommigen hun zorgen over mogelijke verkeersdrukte en parkeerproblemen.’

Kritisch

Ondernemers en gemeenten in Zoetermeer en de regio zijn ook heel kritisch over de komst van de HOM. Zij vrezen dat het outletcentrum ten koste gaat van bestaande winkelcentra en binnensteden. Op een informatieavond vorige week in het stadhuis kwamen ook veel kritische omwonenden af. Zij maken zich vooral zorgen over de bereikbaarheid van Zoetermeer als er jaarlijks daadwerkelijk miljoenen extra bezoekers naar de stad komen.
Met dit onderzoek wilde de gemeente ook andere doelgroepen bereiken, zoals jongeren, zegt een woordvoerder. ‘Die komen doorgaans niet op informatieavonden van de gemeente af. Dit onderzoek geeft een klein inkijkje in hun mening; het blijkt dat ze wel degelijk interesse hebben in een ontwikkeling als de Holland Outlet Mall.’

Gemeenteraad

Dennie van Herwijnen van de Stichting Winkelcentrabelang Zoetermeer vindt het onderzoek 'ontzettend sturend'. 'Het staat bol van de positief geformuleerde stellingen en vragen. De ondervraagden moeten kiezen tussen positief, positiever en positiefst.' Ook plaatst hij vraagtekens bij de representativiteit van het onderzoek.
Van Herwijnen wijst op een groep bewoners die onlangs zo'n 1.000 handtekeningen tegen de HOM heeft opgehaald. 'Volgens hen is meer dan 80 procent van de mensen die ze spraken juist tegenstander.' De komende weken spreekt de gemeenteraad drie keer over het outletcentrum, te beginnen met dinsdagavond. Als het goed is, valt dus over twee weken een besluit over de HOM.