Burgemeester Hoekema weg na vertrouwensbreuk met raad Wassenaar

WASSENAAR - Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar heeft ontslag genomen. Dat maakte de gemeente Wassenaar maandagmiddag bekend. Volgens de burgemeester en de gemeenteraad zouden ze ‘na ampel beraad tot de conclusie zijn gekomen dat er onvoldoende basis is voor een voortzetting van een vruchtbare samenwerking’, aldus een verklaring van de gemeente.
De burgemeester heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken verzocht hem per medio januari 2017 eervol ontslag te verlenen. De burgemeester zal, aldus de verklaring, tot 15 januari 2017 zijn wettelijke taken en een aantal externe en ceremoniële taken blijven uitoefenen.
Bert Ooms, fractievoorzitter van Passie voor Wassenaar, heeft respect voor de beslissing van Hoekema. ‘De raad kan niet beslissen om collectief op te stappen, dus het is goed dat Hoekema zelf verantwoordelijkheid heeft genomen.’ Ooms vergelijkt de situatie in Wassenaar met een slecht huwelijk: ‘Je voelt dat het niet goed zit en dat je dus beter uit elkaar kunt gaan.’ Het is volgens Ooms wel een trieste gebeurtenis dat Hoekema vertrekt. ‘Zeker op het persoonlijk vlak’.

Schuren

Henri Hendrickx, fractievoorzitter Hart voor Wassenaar zegt over het vertrek van Hoekema: ‘Er is niet sprake van één incident. Als alles goed zit, spreek je zoiets uit en ga je door.’ Volgens Hendrickx gingen de verhoudingen tussen de raad en de burgemeester op een gegeven moment schuren. ‘Hij is nu tien jaar burgemeester en ga je nog tien jaar door?’ Daar hebben de raadsleden zich volgens hem nu over uitgesproken. ‘Misschien is het goed dat iemand met hernieuwde energie aan de bak gaat.’
Jan Hoekema ( 1952) is al lang actief in de politiek. Zo zat hij ooit voor D66 in de gemeenteraad van Leiden. Een functie die hij bekleedde in combinatie met een baan op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kamerlid

In 1994 kwam hij in de Tweede Kamer. Daar hield hij zich vooral bezig met Buitenlandse Zaken, Defensie en herindeling. Na de voor D66 dramatisch verlopen verkiezingen van 2002, keerde Hoekema niet terug in de Tweede Kamer en ging hij weer ambtenaar aan de slag bij Buitenlandse Zaken. Op 1 juli 2007 werd Hoekema burgemeester van Wassenaar.  
In die periode kende hij een paar pittige dossiers. Zijn laatste aanvaring met de gemeenteraad ging over de beveiliging van de Amerikaanse ambassade, die van Den Haag naar Wassenaar verhuist. De Amerikanen eisen extra maatregelen; zo moeten er pollers – beweegbare paaltjes – in de wegen rond het gebouw komen.  

Seksrel

Een groot deel van de raad neemt het Hoekema kwalijk dat hij te snel akkoord is gegaan met de komst ervan. Bovendien zou hij te weinig zijn best hebben gedaan om het kabinet te laten betalen voor de paaltjes. Verder speelt ook mee dat ze soms wel eens heel lang open zouden moeten blijven staan, zodat omwonenden nauwelijks nog met de auto naar hun huis kunnen.
Hoekema heeft het de afgelopen jaren wel vaker lastig gehad in Wassenaar. Het meest in het oog springt de 'seksrel' uit 2012, waarbij een vrouwelijk raadslid een wethouder beschuldigde van allerlei ongewenste intimiteiten. Deze zomer laaide het conflict weer op, nadat raadslid Ben Paulides (Democratische Liberalen Wassenaar) een proces begon om zijn naam te  te zuiveren.
Hoekema wilde maandagavond zelf geen toelichting geven op zijn vertrek.