Leidse 'nepadvocaat' wil alsnog jurist worden

Advocaat met wetboek in hand
Advocaat met wetboek in hand
LEIDEN - Tegen 'nepadvocaat' Frank K. (53) uit Leiden is maandagmiddag in hoger beroep bij het Haagse gerechtshof 200 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Die straf zou hem worden opgelegd omdat hij zich herhaaldelijk advocaat noemde, terwijl hij dat niet was. Ook lichtte hij volgens het Hof vier asielzoekers op, die hij als juridisch adviseur bijstond.
De Leidenaar is geen meester in de rechten, laat staan een advocaat. Volgens het OM rekende K. zijn klanten bovendien veel te hoge prijzen voor zijn hulp. Daarvoor kreeg K. van de rechtbank al eens dezelfde straf opgelegd.

Vanmiddag in hoger beroep bij het hof ontkende K. weer dat hij zich tegenover zijn klanten had voorgedaan als advocaat. De hofaanklager kwam echter met maar liefst zeven getuigen op de proppen die allemaal het tegenovergestelde bevestigden. De aanklager hekelde K.'s praktijken: 'Het ging om kwetsbare mensen in een crisissituatie'.


Vrijspraak

De advocaat van de omstreden Leidse 'nepadvocaat', W. Römelingh, vroeg om vrijspraak. Volgens hem kan het OM niet met hard bewijs aantonen dat de 'adviseur' zich groter voordeed dan hij was.

De verdachte is beroepsmatig overigens al langer omstreden. Zo had hij al jaren de naam kansloze asielprocedures op te starten voor een torenhoge vergoeding, waarvoor hij te weinig zou uitvoeren. In 2014 ging hij failliet. Een aantal teleurgestelde klanten hadden met succes hun geld terug geëist bij de kantonrechter.


Toch nog advocaat

De omstreden Leidenaar verklaarde tegen het hof dat hij wel van plan is om echt meester in de rechten te worden. 'Ik studeer nu aan de Open Universiteit om uiteindelijk advocaat te worden, om van dit soort problemen af te komen.'

Het hof doet uitspraak op 19 december.