Instellingen

Animal Rights wil actie tegen nertsenfokkerij in Alphen aan den Rijn

Een nerts in een fokkerij.
© Animal Rights

ALPHEN AAN DEN RIJN - Animal Rights en Bont voor Dieren vinden dat er actie ondernomen moet worden tegen twee nertsenfokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn. In de fokkerijen, die allebei van dezelfde eigenaar zijn, zouden de dieren onder slechte omstandigheden leven. Als bewijs voeren de stichtingen undercoverbeelden aan uit de fokkerijen.

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft de filmopnames volgens eigen zeggen gemaakt bij twee nertsenfokkerijen in Alphen aan den Rijn. De organisatie wil met de undercoverbeelden aandacht genereren voor 'misstanden in de fokkerijen'.

Op de beelden is te zien dat de dieren in kleine kooitjes zijn opgesloten. De hygiëne laat te wensen over: haar en uitwerpselen kleven aan de behuizingen.

Ingrijpen

Een van de fokkerijen bestaat al 40 jaar. Aan die fok moet volgens Animal Rights zo snel mogelijk een eind komen. De stichting heeft samen met Bont voor Dieren vrijdag een handhavingsverzoek ingediend bij de Nederlandse voedsel- en warenauthoriteit (NVWA). De organisaties verzoeken de NVWA om onmiddelijk op te treden.

De NVWA zegt het handhavingsverzoek in behandeling te hebben genomen. De fokker wilde zelf niet reageren op de beschuldigingen.

Bekijk hieronder de undercoverbeelden: