Holland Indoor Karting in Zoetermeer is failliet

Een kart. Archief
Een kart. Archief © ANP
ZOETERMEER - Holland Indoor Karting in Zoetermeer is failliet. Het bedrijf, dat ook bekend staat als Attractiecentrum Zoetermeer, is maandag door de Haagse rechtbank failliet verklaard. Het ging al langer financieel niet goed. Het bedrijf blijft voorlopig nog wel open, zegt curator Christiaan Mensink tegen Omroep West.
Bij het Zoetermeerse bedrijf zijn naast de kartbaan ook andere attracties te vinden, zoals lasergamen, lasersquashen en sumoworstelen. Het attractiecentrum aan de Wattstraat verkeerde al sinds 2013 in surseance van betaling. Gevraagd naar de oorzaak, zegt de curator stellig: 'Geldproblemen'. Volgens hem ging het om oude schulden, die te groot waren om terug te verdienen.
'Lange tijd leek het te lukken om door een reorganisatie de kosten onder controle te krijgen', vertelt curator Mensink. 'Maar er waren ook nog wat juridische akkefietjes die opgelost moesten worden, dat duurde nogal lang en bracht natuurlijk ook kosten met zich mee.' Wat die juridische problemen inhielden, wil de curator niet zeggen.

Bijna gered

'Uiteindelijk hadden we alles netjes opgelost, zo leek het', zegt hij. 'Tot vorige week had ik goede hoop dat het zou lukken en een faillissement voorkomen zou kunnen worden', aldus Mensink. Volgens hem is de schuldeisers een akkoord aangeboden, als zij hun betaling deels kwijt zouden schelden.
'Maar uiteindelijk was er zoveel geld nodig, dat is niet gevonden. Toen hield het op en is er een faillissement gekomen.' Volgens Mensink was ook het bezoekersaantal onvoldoende. 'De omzet liep wel terug, ja. Als die beter was geweest, was het wel gelukt.'

Overname

De curator gaat nu op zoek naar een overnamekandidaat. Hoe lang die zoektocht gaat duren, kan hij niet zeggen. 'Ik hoop dat we voor de kerst een eind op weg zijn met een koper. Eventuele geïnteresseerden kunnen zich bij mij melden', aldus Mensink.
Het bedrijf bestond sinds september 1995. Er werken op dit moment 35 mensen. Die blijven voorlopig dus nog aan het werk, want tot nader order blijft Holland Indoor Karting geopend. De directie van het bedrijf was dinsdagochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Leisure City

Als er geen overnamekandidaat gevonden wordt, dreigt Zoetermeer opnieuw een grote attractie te verliezen. De stad, die zich graag profileert als 'leisure city', zag deze zomer ook al Dutch Water Dreams verdwijnen.
Voor de Zoetermeerse wildwaterbaan zijn wel allerlei toekomstplannen, maar de status daarvan lijkt onduidelijk.