Leidse kunstenaar zoekt oorlogsverhalen voor project

LEIDEN - De Leidse kunstenaar Pim van der Heiden is op zoek naar oorlogsverhalen. Hij heeft al een aantal Leidenaren bezocht om hun oorlogsherinneringen vast te leggen. De verhalen zullen uiteindelijk onderdeel uitmaken van een auditief kunstwerk.
Samen weerspiegelen de verhalen een collectieve herinnering aan enkele ingrijpende gebeurtenissen die in de jaren 1940-1945 in de omgeving van Leiden hebben plaatsgevonden.
'Als kleine jongen van acht zag ik tijdens de oorlog een vliegtuig neerstorten', vertelt de 81-jarige Koos Berlemon. 'Ik zag dat het vliegtuig eerst richting Leiderdorp vloog, omkeerde, de dakgoot raakte en zich toen in de grond boorde in de tuin van de Hooigracht waar nu Biercafé Olivier is gevestigd. De piloot heeft dat niet overleefd, later hoorde ik van mijn oom dat het lijk er gruwelijk uitzag.'

Vergeten verhalen

Pim van der Heiden heeft inmiddels twintig Leidenaren gesproken, maar voor zijn kunstwerk is hij nog op zoek naar veel meer verhalen.
'De gevechten rondom vliegveld Valkenburg, de ontruiming van het Joods Weeshuis in de Roodenburgerstraat, de neergestorte jager in de tuin van het voormalige Elisabeth ziekenhuis, de vernietiging van een hoekhuis met een geheime zender, de jongen die door een Duitse soldaat werd doodgeschoten op de Haarlemmerstraat en de bombardementen op Leidse stations, die hun doelen misten en woonwijken troffen.'

Heeft u ook een verhaal?

'Mijn project is nog lang niet af en dus wil ik iedereen die ook een verhaal heeft over die bewuste gebeurtenissen en dat wil vertellen, graag uitnodigen om met mij in contact te treden, dat kan via pim.vd.heiden@gmail.com', aldus de bevlogen kunstenaar. In het voorjaar van 2017 wil Pim van der Heiden zijn project presenteren.