Instellingen

Nieuw plan: raamprostitutie weg uit Haagse Doubletstraat

© Archief

DEN HAAG - Er is weer een oplossing aangedragen om de raamprostitutie in de Doubletstraat in Den Haag aan te pakken. Stichting Non Nobis heeft zich gemeld om de prostitutiezone te verplaatsen. De Haagse politiek debatteert woensdagochtend over het nieuwe plan.

'Non Nobis wil een pand neerzetten waar alle sekswerkers - het liefst ook die van de Geleenstraat - in een transparante en veilige omgeving hun diensten kunnen aanbieden', vertelt CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster.

'De sekswerkers worden hierdoor minder afhankelijk van pooiers en exploitanten, én kunnen op een nette manier hun beroep uitoefenen. Daarnaast verdwijnt de prostitutie uit de woonwijk en wordt deze op één legaal punt gecentreerd.'

Overlast

De raamprostitutie in het Oude Centrum is al een tijd een heet hangijzer. Omwonenden en ondernemers rondom de Doubletstraat klagen al langer over overlast. Ze willen dat de raamprostitutie verplaatst naar een locatie buiten het centrum.

Dat ziet het college van burgemeester en wethouders ook het liefst. Maar het initiatief voor de verhuizing heeft het college bij de raamexploitanten zelf gelegd. En daarmee stokte het initiatief.

Groningse aanpak

Totdat Koster in haar zoektocht naar een oplossing op de Groningse aanpak stuitte. Daar sloot de gemeente Groningen per 1 januari 2016 de rosse buurt in het A-kwartier. Raamprostitutie mag sindsdien alleen nog maar in de Nieuwstad plaatsvinden.

Het CDA zag wel heil in dit plan, maar wilde wel dat er in Den Haag werd nagedacht over een alternatieve locatie voor de raamprostitutie. En het Haagse college wilde de Groningse aanpak alleen uitwerken wanneer een andere partij de ramen zou verplaatsen. Stichting Non Nobis zag wel fiducie in het plan en bood zich hiervoor aan.