'Officieel onderzoek naar vertrek burgemeester Hoekema'

Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar
de burgemeester van Wassenaar
WASSENAAR - Een raadsonderzoek moet duidelijk maken wat de ware reden van het vertrek van de Wassenaarse burgemeester Jan Hoekema is. Daarvoor pleit Ben Paulides, fractievoorzitter van Democratische Liberalen Wassenaar. 'Ik wil weten wat er écht aan de hand is,' zegt hij. Paulides was dinsdagavond kort bij de vertrouwelijke gemeenteraadsvergadering in het villadorp, maar alleen om mee te delen dat hij het niet correct vindt dat de raad achter gesloten deuren over de kwestie praat.
Aanstaande maandag is er weer een - openbare - raadsvergadering. Daar zal Paulides officieel zijn voorstel voor een onderzoek, een van de zwaarste middelen die een gemeenteraad heeft, indienen. 'Wij moeten mensen onder ede kunnen horen, net als bij een parlementaire enquête in de Tweede Kamer,' motiveert hij zijn idee.
Paulides is het niet eens met de manier waarop Hoekema nu aan de kant wordt geschoven. Volgens hem zijn daarbij dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen. Zo verspreidde de gemeente gisteren een persbericht waarin namens de gemeenteraad mededelingen werden gedaan. De fractievoorzitter vindt dat niet correct omdat de raad toen nog helemaal niet bij elkaar was geweest en dus ook geen oordeel had uitgesproken. Het was een aantal raadsleden dat vorige week donderdag en vrijdag met de burgemeester sprak. Paulides was daar zelf in ieder geval al niet bij.

Grote twijfels

Verder heeft hij grote twijfels over de reden die nu wordt aangegrepen om een breuk tussen de raad en de burgemeester te forceren. Paulides denkt dat er andere dingen hebben meegespeeld. Die zouden ook bij zo'n officieel raadsonderzoek naar boven moeten komen.
De voorman van Democratische Liberalen Wassenaar zegt zelf ook altijd grote kritiek te hebben gehad op Hoekema. 'En dat heb ik nog steeds. Wat mij betreft mag hij ook wel weg. Maar niet op deze manier.'