Instellingen

Zoetermeerse gemeenteraad stelt besluit Holland Outlet Mall wellicht uit

De Holland Outlet Mall. (Impressie: Provast)
De Holland Outlet Mall.

ZOETERMEER - De Zoetermeerse gemeenteraad heeft veel vragen over de Holland Outlet Mall (HOM). Zo is er nog een hoop onduidelijkheid over de gevolgen voor het verkeer en over de kosten die de gemeente moet maken voor de bouw van het outletcentrum. Dat bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering.

Het outletcentrum van 31.000 vierkante meter moet in de plaats komen van het huidige Woonhart (23.000 vierkante meter). De HOM kost zo’n 150 miljoen euro moet jaarlijks zeker 6,5 miljoen bezoekers trekken. Op basis van meerdere onderzoeken naar de haalbaarheid en effecten van de HOM heeft het stadsbestuur besloten om door te gaan met de ontwikkeling van het outletcentrum.

De gemeenteraad zou op 19 december over het project beslissen, maar onduidelijk is of die datum gehaald kan worden. Dat komt mede door de negentien insprekers tijdens de vergadering van dinsdagavond en de vele vragen die zij vanuit de gemeenteraad kregen.

Besluit

Zo wilden meerdere raadsleden weten welke kosten de gemeente moet maken voor de HOM. De intentie van de gemeente is om de kosten van het centrum te verhalen op de initiatiefnemers. Hans de Jong van projectontwikkelaar Provast erkende dat er nog veel onduidelijkheid is over het outletcentrum. Zo moet er nog een definitief ontwerp komen, moet het bestemmingsplan aangepast worden en moet er overeenstemming bereikt worden met omwonenden.

Toch riep De Jong de gemeenteraad op om zich uit te spreken voor de komst van de HOM. ‘Stel niet uit, maar neem het besluit.’ De zorgen over de bereikbaarheid snapt De Jong niet. ‘Je zal misschien drie kruispunten moeten aanpassen, maar dat had misschien sowieso moeten gebeuren.’    

1.100 handtekeningen

De meerderheid van de negentien insprekers toonde zich kritisch over het outletcentrum. Een van hen overhandigde de gemeenteraad ruim 1.100 handtekeningen tegen de HOM. De ondertekenaars vrezen vooral een toename van verkeer en parkeerproblemen.  

Ondernemers en gemeenten in Zoetermeer en de regio vrezen dat het outletcentrum ten koste gaat van bestaande winkelcentra en binnensteden. De regio's Holland Rijnland en Midden-Holland verwachten dat de HOM 'negatieve gevolgen voor leefbaarheid' met zich meebrengt.

Consumentenonderzoek

Toch ziet ruim 80 procent van de Zoetermeerders de komst van de Holland Outlet Mall zitten, zo blijkt uit een in opdracht van de gemeente uitgevoerd consumentenonderzoek. Slechts 7 procent van de ondervraagden zou de plannen ‘(totaal) niet aansprekend’ vinden.