Asielzoekers komen sowieso naar Narcislaan in Den Haag; buurt verbaasd

© ANP
DEN HAAG - Aan de Narcislaan in Den Haag komen sowieso de komende jaren maximaal 100 asielzoekers te wonen. Dat zegt een woordvoerder van wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) tegen Omroep West. Omwonenden zijn verbaasd: velen van hen dachten dat het nog maar om een plan ging, zegt de wijkvereniging.
'We hebben vorige maand twee
, waarin duidelijk staat dat de gemeente de mogelijkheid onderzoekt om op deze plek sociale huurwoningen te bouwen. Dat geeft aan dat er een mogelijkheid is, niet dat het al besloten is', zegt voorzitter van de wijkvereniging Hank Hoogwout tegen Omroep West.
Maar de woordvoerder van Wijsmuller kan er heel kort over zijn. 'Het gaat sowieso door. Het besluit is genomen door het college en de locatie is dus aangewezen', zegt hij. Volgens hem is dat dinsdagavond tijdens een bewonersavond ook duidelijk benadrukt door de wethouder.

Verwarrende brief

De woordvoerder erkent dat de brief wellicht voor sommigen verwarrend was. 'Er waren inderdaad gisteravond mensen die het anders begrepen hadden. Misschien voor ons een reden om te kijken naar hoe je zoiets formuleert en het nog duidelijker te maken.'
Volgens hem zijn de bewoners door de bijeenkomsten voldoende geïnformeerd. 'Die hebben alles wel opgehelderd. We spreken zo'n beetje de hele buurt. Er komen veel mensen naar de bijeenkomsten en we blijven continu in gesprek met de mensen daar.' De VVD in de Haagse gemeenteraad is erg ontevreden over de communicatie, en heeft een spoeddebat aangevraagd met wethouder Wijsmuller.

Bestemmingsplan veranderen

De maximaal 100 statushouders - asielzoekers met een verblijfsvergunning - moeten in sociale nieuwbouwwoningen ondergebracht worden. Die worden nieuw gebouwd op de plek van een voormalig schoolgebouw aan de Narcislaan. De gemeente mikt erop dat het nieuwe gebouw, tegenover landgoed Meer en Bosch, er in oktober volgend jaar staat.
Maar dan moet wel eerst nog het bestemmingsplan worden gewijzigd. Volgens de wijkvereniging gaat dat nog niet zo makkelijk: 'Daar deed wethouder Wijsmuller gisteravond ook heel vaag over. Dat moet nog even gebeuren, werd er toen gezegd. Maar dat kan niet zomaar, natuurlijk niet. Een bestemmingsplanwijziging moet gewoon via de officiële wegen gebeuren',zegt Hoogwout.

Geen inspraak door tijdsdruk

De wijkvereniging is fel tegenstander van het plan. De voorzitter zegt dat de gemeente belooft iedereen op de hoogte te houden van de bezwaarmogelijkheden tegen het veranderde bestemmingsplan, maar daar heeft ze weinig vertrouwen in: 'Daar geloof ik niks van, dat hoor je achteraf. Iedereen wil dat natuurlijk vantevoren weten, zodat je protest kunt aantekenen. Dat is een traject waar wij als wijkvereniging bovenop zitten. Ik ben er ook over in contact met fracties in de gemeenteraad.'
Behalve bij de wijziging van het bestemmingsplan en de aanvraag van vergunningen is er verder geen inspraak voor de bewoners, erkent de gemeente. 'Wij moeten onder tijdsdruk locaties aanwijzen. Het rijk verwacht van Den Haag dat we dit jaar 1466 statushouders huisvesten. In dat licht is het niet raar dat er geen formele inspraakprocedures zijn. Dat is gebruikelijk', aldus de woordvoerder van wethouder Wijsmuller.

Nog drie bewonersbijeenkomsten

Volgens hem komen er zeker niet meer dan 100 statushouders aan de Narcislaan te wonen. 'Het gaat om maximaal 30 tot 40 wooneenheden. Maar het moet allemaal wel passen en gewoon volgens de regels gebouwd worden', zegt hij. Deze donderdag is er 's middags opnieuw een bewonersbijeenkomst georganiseerd door de gemeente. Op 20 en 22 december zijn er nog twee bijeenkomsten. Die worden allemaal gehouden in het Atlantic Hotel op Kijkduin.