Leden betalen 'voor niks': eigenaar sportschool Voorburg met noorderzon vertrokken

Spierballen trainen (Foto via Flickr: effjohn)
Spierballen trainen (Foto via Flickr: effjohn)
VOORBURG - Leden van sportschool Fitness2Gether in Voorburg zitten met hun handen het haar. Eigenaar Addy van Wichen is met de noorderzon vertrokken. Hij emigreert voor een tv-realityprogramma naar Zuid-Amerika. De leden hebben voor een jaar abonnementsgeld betaald, maar kunnen fluiten naar hun centen.
De eigenaar maakte 17 oktober bekend te emigreren. Tien dagen later sloot hij de deuren van zijn sportschool aan de De Vliegerlaan.  Hij opende twee nieuwe sportscholen, elders in Voorburg, waarvan één sportschool, de Spinning Specialist, inmiddels alweer is gesloten omdat er niet genoeg personeel kan worden gevonden.
'We krijgen een stuk grond op een droomlocatie, en geld om een droomhuis en nieuw bestaan op te bouwen', schrijft Van Wichen in de laatste nieuwsbrief aan zijn leden. 'Na een jaar krijgen we de keuze: als we blijven mogen we alles houden. We zien dit als een kans die we niet voorbij willen en kunnen laten gaan.'

50+ sportgroep

Leden zijn onaangenaam verrast en willen niet gebruik maken van de nieuwe sportschool Fit50+. 'Ik ben 40 en wil nog niet in een 50+ sportgroep zitten', vertelt een lid dat liever anoniem blijft. De roosters zijn veranderd en bepaalde lessen worden niet meer gegeven. 'Er blijft niks over van het contract dat ik heb getekend.'
Van Wichen geeft geen geld terug aan de leden. Volgens hen zou hij salarissen aan personeel niet hebben betaald, en het pand van Fitness2Gether met een huurachterstand hebben verlaten. Gedupeerden denken dat  Van Wichen geldproblemen heeft. 'En van een kale kip kun je niet plukken', aldus Linda die nog 175 euro van hem tegoed heeft. 'Ik ga maar sporten bij Fit50+.'

Procederen

Andere leden laten het er niet bij zitten en schakelen hun rechtsbijstandverzekering in. 'Volgens mijn rechtsbijstandsverzekeraar Achmea hebben we recht op teruggave van ons jaarabonnenemt, maar als ze gaan procederen kost dat uiteindelijk veel meer geld', vertelt Bianca die een bedrag van haar verzekeraar uitgekeerd kreeg. Volgens een anonieme bron zou het gaan om zo'n 300 gedupeerden.

In 2011 ontving Fitness2Gether nog de Landelijke Fitnessclub Award voor beste club in Zuid-Holland. 'Addy is een goede enthousiaste sportinstructeur, maar een belabberd bedrijfsleider', aldus een gedupeerd lid. 'Hij reageert niet op e-mails en brieven.' Een mede-sporter vult aan: 'Het is een knappe gozer met mooie praatjes. Hij lult zich overal uit'.

Chili

Van Wichen is deze week vertrokken naar Zuid-Amerika, vermoedelijk Chili. 'Aangezien ik niet van afscheid nemen ben, wens ik jullie het allerbeste en zeg ik: 'tot ziens!', besluit Van Wichen zijn laatste bericht.
Het is Omroep West niet gelukt om Van Wichen voor commentaar te bereiken.