Gemeente Den Haag heeft handenvol aan herfstblaadjes: bijna 2 miljoen kilo moet opgeruimd

Blaadjes genoeg aan het Lange Voorhout in Den Haag.
Blaadjes genoeg aan het Lange Voorhout in Den Haag. © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft het er in deze periode maar wat druk mee: het opruimen van alle blaadjes. Vorig jaar werd 1,9 miljoen kilo aan blaadjes opgeruimd en afgevoerd om gecomposteerd te worden. Dat zegt de gemeente tegen Omroep West.
Het is ook niet zo gek dat Den Haag in de herfst bijna bedolven raakt onder de blaadjes. De stad telt bijna 117.000 bomen. Daarnaast zijn er ook nog veel heesters die hun blad verliezen.
Wie de noeste werkers van de gemeente aan het werk ziet, vraagt zich soms af of zij niet tegen de bierkaai aan het vechten zijn. Een klein gelukje: In bossen, groenstroken en perkjes mogen de bladeren zo veel mogelijk blijven liggen. Want, zegt de gemeente, dat is goed voor het groen.

Zeshonderd man binden strijd aan met blaadjes

De veegploegen van de gemeente zijn nu iets meer dan een maand aan het werk om de blaadjes te verwijderen. En dan wordt alles uit de kast gehaald. Normaal gesproken rijden in Den Haag zo'n 24 veegmachines rond, maar in deze periode komen daar acht extra exemplaren bij.
In totaal zitten er ongeveer 600 man in de veegploeg. Die ruimen niet alleen de bladeren op, maar halen ook het zwerfafval van straat. In het 'bladseizoen' worden er ook nog 25 mensen extra ingehuurd om blaadjes te verwijderen. Die doen dat handmatig: Lekker ouderwets met de bezem dus.

Extra aandacht voor fietspaden

Vooral de fietspaden krijgen extra aandacht, benadrukt een woordvoerder van de gemeente: 'Omdat bladeren gladheid kunnen veroorzaken, plegen we veel inzet om de fietspaden bladvrij te houden.'
Volgens de woordvoerder gebeurt dat soms in etappes: 'De borstelmachine veegt het blad naar de zijkant en op een later moment komt de veegmachine om het blad daadwerkelijk op te vegen', zegt hij.

Einde bladseizoen ongewis

Wanneer het 'bladseizoen' deze herfst ten einde komt, is moeilijk te zeggen. 'Dat wordt voornamelijk bepaald door het weer. Als het erg zacht is in het najaar met weinig wind dan duurt het langer voordat de bomen hun blad verliezen en wordt er pas later ingezet op het verwijderen van het blad', aldus de woorvoerder.
Het is dus onduidelijk wanneer we precies zullen weten hoeveel blaadjes de gemeente dit jaar bijelkaar geharkt heeft. Maar dat het er veel zijn, daarover lijkt geen discussie.