Instellingen

Gemeente Delft zet zich in voor integratie

Ayham Jabri
© still uit interview

DELFT - De stijging van het aantal asielzoekers vorig jaar leidt ertoe dat gemeenten met allerlei ideeën komen om die mensen te helpen met integreren. Inwoners van gemeenten steken geregeld ook zelf hun handen uit de mouwen. In Delft is het burgerinitiatief DelftseBuur opgezet. Vluchtelingen worden daar geholpen door Nederlandse buddy’s en er zijn geregeld koffieochtenden waar alleen maar Nederlands mag worden gesproken.

Statushouder Ayham Jabri brengt zo nu en dan een bezoek aan de koffiesessies. ‘Ik hou ervan om hierheen te komen, omdat ik dan kan praten met mensen’, zegt hij. Hij zoekt eigenlijk nog iemand met wie hij elke dag Nederlands kan praten, want dan leert hij de taal sneller.

De gemeente houdt zich druk bezig met de integratie van statushouders, maar het werk is niet altijd makkelijk. Eugene van den Hemel van de gemeente Delft noemt onder meer ‘taal en communicatie’. Maar ook de ambitie van sommige statushouders is een probleem.

Onderaan beginnen


‘U kunt zich voorstellen dat iemand die in Syrië tandarts was, ook hier heel graag tandarts zou willen zijn. Alleen dat is niet zo vanzelfsprekend. Aan de kant van een statushouder is er vaak het besef dat hij weer opnieuw moet beginnen, onderaan.’

Van den Hemel denkt dat hij, de rest van de gemeente en de inwoners van Delft ervoor moeten zorgen dat mensen als Ayham snel écht deel gaan uitmaken van de samenleving. Want ook Ayham heeft veel dromen voor de toekomst. ‘Studeren en werken, net als alle andere mensen’, zegt hij.