Asielzoekers: Haagse VVD wil spoeddebat over communicatie met omwonenden

Asielzoekers
Asielzoekers © ANP
DEN HAAG - De VVD in de gemeenteraad van Den Haag wil een spoeddebat over de communicatie met Hagenaars bij wie asielzoekers in de buurt komen wonen. Raadslid Frans de Graaf heeft het debat aangevraagd naar aanleiding van berichtgeving van Omroep West over de Narcislaan in Den Haag. Daar voelen omwonenden zich op het verkeerde been gezet door een brief van de gemeente.
Op de plek van een voormalig schoolgebouw, vlakbij landgoed Meer en Bos, moet nieuwbouw komen waar maximaal 100 statushouders - asielzoekers met een verblijfsvergunning - worden gehuisvest. Bewoners kregen
van de gemeente waarin stond dat het plan nog in de onderzoeksfase was.
Maar tijdens een bewonersbijeenkomst bleek dinsdagavond dat het plan al in kannen en kruiken is: De komst van de asielzoekers gaat hoe dan ook door, bevestigde een woordvoerder van wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) woensdagochtend tegenover Omroep West.

Eerlijk verhaal?

Bewoners reageerden daar dinsdagavond tijdens een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst verbaasd op. Een woordvoerder van Wijsmuller liet dinsdag tegenover Omroep West doorschemeren dat de brief wellicht toch verwarrend was en noemde dat een reden om te kijken naar zulke formuleringen en te bekijken hoe dit soort zaken duidelijker gecommuniceerd kan worden.
Volgens de Haagse VVD is dat hoog tijd. Raadslid Frans de Graaf: 'We vragen ons af of de buurt wel het eerlijke verhaal te horen heeft gekregen. Eerst komen er brieven dat er onderzoek wordt gedaan naar een locatie en nu ineens het bericht dat alles al is besloten', zegt hij. De wijkvereniging liet eerder al weten tegen de komst van de asielzoekers naar de Narcislaan te zijn.

Niet voor het eerst

De Graaf zegt al langer signalen te krijgen dat er slecht wordt gecommuniceerd over de komst van asielzoekers op sommige plekken in Den Haag. 'Dit is de zoveelste keer dat het misgaat in de communicatie met bewoners die statushouders in de buurt krijgen', zegt de het liberale raadslid.
'Rond de Scheveningseweg is ook heel slecht gecommuniceerd wanneer de statushouders zouden komen. En ook bij de Pompstationsweg wordt geklaagd. Daar zou de gemeente de bewoners niet serieus nemen.'

VVD wil helderheid

De Graaf wil met het spoeddebat vooral bereiken dat er 'helderheid' komt. 'We willen weten: wat gaat er nu precies gebeuren,wat is er verkeerd gegaan?'. De partij is niet tegen de opvang van statushouders, legt hij uit. 'Als er vluchtelingen naar Nederland komen, moet Den Haag daar ook gewoon zijn deel van opvangen. Maar dat moet je wel in goed overleg doen met omwonenden.'
Volgens de VVD'er moet wethouder Wijsmuller meer naar de omwonenden luisteren. 'Die hebben zelf ook allemaal ideeën voor alternatieve locaties. Ik ga de wethouder dan ook ook vragen of hij die serieus in overweging wil nemen', zegt Frans de Graaf. Het debat vindt morgenavond plaats in de raadscommissie ruimte. Die vergadert vanaf 19.30 uur.

Wijsmuller wacht commissievergadering af

Joris Wijsmuller wil woensdagmiddag niet op de kritiek van De Graaf reageren. Hij wil eerst de raadscommissie informeren en wil daar verder niet op vooruitlopen, zo laat zijn woordvoerder aan Omroep West weten.