Haagse Helden van 2016 bekendgemaakt

Almaz Tesfagerges, Haagse Held Zorg&Welzijn 2016
Almaz Tesfagerges © Haagse Helden
DEN HAAG - Vrijwilligers die zich belangeloos en vaak op de achtergrond inzetten voor de samenleving verdienen het om in de schijnwerpers gezet te worden. Dat is de gedachte achter de Haagse Helden-verkiezing. Gemeente Den Haag, PEP Den Haag en Ibis Hotel Den Haag City Centre organiseerden daarom voor de tweede keer de Haagse Helden Verkiezing om ze in de schijnwerpers te zetten.
Vrijwilligersorganisaties konden hun beste vrijwilliger opgeven voor de verkiezing. Uit ruim 150 inzendingen werden door een jury 15 vrijwilligers genomineerd. Vervolgens konden Hagenaars stemmen op hun favoriete Haagse Held. Er werd felle campagne gevoerd: Ruim 3000 Hagenaars brachten hun stem uit.
Woensdagavond, tijdens een feestelijk en exclusief Award Gala, werden de vijf Haagse Helden van het jaar 2016 bekend, elk in een eigen categorie. Er waren 5 categorieën: Buurt & Omgeving, Cultuur, Onderwijs & Jeugd, Sport en Zorg & Welzijn. Dit zijn de Haagse Helden van 2016, aangevuld met het jury-rapport:
Buurt & Omgeving: Peer van der Woude, Stichting VOOR Welzijn
Met zijn tomeloze enthousiasme krijgt Peer heel Leidschenveen en Ypenburg aan het schilderen, laat hij talent tot bloei komen tijdens wijkfestivals Expo-Quiltura en de Seniorendag en zorgt hij ervoor dat het wijkcentrum Leidschenveen er fleurig bij zit.
Cultuur: Ahlem Ozdemir, Nederlandse Rode Kruis  
Haags Jasje is dankzij Ahlem méér dan een plek waar naailessen worden gegeven. Zij heeft tijdens het naaien al meer dan vijftig vrouwen gestimuleerd hun sociale contacten uit te breiden, het Nederlands van deze vrouwen verbeterd en hun zelfvertrouwen vergroot.
Onderwijs & Jeugd: Hans van Buren, Scouting de Mohicanen
Hans is met recht de laatste der Mohicanen. Zo heeft ze bijvoorbeeld geen e-mail. Zowel de jongeren als de ouders van scouting de Mohicanen zijn dol op Hans en haar verkleedzolder die ze al decennia lang beheert.
Sport: Raymond Renirie, Hijs Hokij
Raymond staat altijd voor alles en iedereen klaar, helpt op het ijs bij de kleinste ijshockeyers, is inzetbaar als scheidsrechter, als hulp in de kantine, als ‘muziekman' en als animator. Hij is vrolijk, lief en biedt altijd een helpende hand.
Zorg & Welzijn: Almaz Tesfagerges, Jong Florence
Moeders uit alle landen en nieuw in Nederland steunen op deze rots in de branding. Met hart en ziel geeft Almaz deze moeders kracht, zelfvertrouwen en helpt ze hen een nieuw leven op te bouwen ons land.

Prijs


Naast de eretitel ontvangen de vijf prijswinnaars een bijzonder beeldje, ontworpen door Zinderin Kunst, een kunstwerkplaats in het centrum van Den Haag voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook krijgen de winnaars een weekendje weg aangeboden in een Ibis hotel naar keuze in de Benelux.