Instellingen

Opschorten nieuwe dienstregeling HTM heeft ook negatieve gevolgen

© ANP

DEN HAAG - De HTM heeft nieuwe stakingen weten te voorkomen door de vernieuwde busdienstregeling op te schorten. Die zou zondag ingaan, maar omdat chauffeurs klaagden over de krappe tijden en de hoge werkdruk, komt er nu eerst een onderzoek naar het reilen en zeilen bij de bustak van het bedrijf. Maar voor sommige reizigers zou die nieuwe dienstregeling juist een uitkomst geweest zijn.

Zo zouden er op de lijnen 21 en 22 extra bussen worden ingezet, omdat het op die lijnen tijdens de piekuren extra druk is. Ook zou lijn 24 vaker door gaan rijden naar de internationale school aan het Wijndaelerduin.

Dat gaat nu dus niet door. Daar staat tegenover dat bepaalde verslechteringen in de dienstregeling ook tot nader order zijn uitgesteld. Zo zou lijn 23 tussen 09.00 uur en 12.00 minder gaan rijden en 's avonds nog maar eens per half uur. Nu is dat nog ieder kwartier. Ook het schrappen van een aantal spitsritten van bus 28 is voorlopig van de baan.

HTM: Eerst goed meten


De HTM heeft de chauffeurs beloofd de rijtijden eerst goed in kaart te brengen, voordat er iets veranderd wordt aan de dienstregeling. Nieuwe stakingen, zoals vorige week, lijken daarmee dus afgewend.

De meting van de rijtuijden gebeurt met een GPS-systeem waarmee de rijtijden haarfijn in kaart gebracht. De meting duurt waarschijnlijk een paar weken. 'Dat hangt ook af van het weer. Als het gesneeuwd heeft en glad is, rijdt alles bijvoorbeeld langzamer. Dus dan zouden de metingen niet representatief zijn', aldus een woordvoerder van de HTM.