Instellingen

Den Haag wil het weten: Waarom zijn Hindostaanse kinderen te dik?

© ANP

DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat onderzoeken waarom kinderen met een Hindostaanse achtergrond dikker zijn dan andere kinderen. Daarvoor gaat ze zelfs samenwerken met universiteiten in India. Terwijl het overgewicht van andere Haagse kinderen afneemt, lijkt dat bij de Hindostaanse jeugd maar niet te lukken.

De Haagse jeugd van Nederlandse herkomst wordt steeds minder dik en kent sowieso het minste aantal kinderen met overgewicht. Bij Hindostanen neemt de stijging van het gewicht onder kinderen af, maar ze zijn wel nog steeds relatief het zwaarst.

De gemeente is er achter gekomen dat herkomst dus een belangrijke speelt bij het ontstaan van overgewicht. In een onderzoek is voor het eerst gekeken naar 'etnisch specifieke criteria', kortom: Waar komt het kind vandaan? Toen bleek dat het probleem vooral speelt onder hindostanen.

Onderscheid maken

'Maar wat we daar precies tegen gaan doen is nog niet duidelijk', zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Volgens hem worden nu alle scholen in de stad benaderd over gezonde beweegpatronen en voeding, maar moet er binnenkort wel onderscheid worden gemaakt.

'We willen iedereen van deze herkomst bereiken. Dat kan via de geboortezorg, zoals consultatiebureaus die de selectie doen. Zo kun je mensen erop wijzen wat de risico's zijn als je tot een bepaalde bevolkingsgroep behoort.'

Apart registreren mag toch niet?


De gemeente kan het in de toekomst nog knap lastig krijgen, aangezien herkomst binnenkort niet meer apart geregistreerd mag worden. 'Er zitten haken en ogen aan', erkent de woordvoerder. 'Maar dit is voor de gezondheid van deze kinderen erg belangrijk.'

Om erachter te komen waarom juist Hidostaanse kinderen vaak kampen met overgewicht, gaat Den Haag samenwerken met universiteiten in India. Op die manier moet het verband tussen genetische herkomst en daarmee samenhangende vatbaarheid voor ziekten in kaart worden gebracht.

India en Den Haag lijken steeds meer op elkaar

Wethouder Karsten Klein heeft in de Indiase deelstaat Karnataka een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Volgens de gemeente is de uitwisseling van kennis voor beide partijen nuttig. 'Indiase partijen gaan steeds meer lijken op westerse en door naar Den Haag te kijken is een beeld te vormen van toekomstige gezondheidsproblenen', zegt de gemeente.

Die kan volgens haar andersom leren van 'oorspronkelijke voedings- en beweegpatronen en andere Indiase studies.'