INretail vindt uitkomst nieuw onderzoek Holland Outlet Mall 'stuitend'

ZOETERMEER - De economische effecten van de Holland Outlet Mall (HOM) in Zoetermeer worden zwaar overschat. Dat stelt een onderzoek dat in opdracht van brancheorganisatie INretail (die spreekt namens alle winkels die niet met eten te maken hebben) is gemaakt. De organisatie, die tegen de komst van de dit superwinkelcentrum is, vindt de uitkomst 'stuitend'.
In het rapport staat dat het economische effect van het outletcentrum nihil zou zijn. De totale impuls zou 'slechts' 3,8 miljoen euro bedragen. Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeente Zoetermeer bleek eerder dat de economische impulsen zouden oplopen tot maar liefst 30 miljoen euro.
Verder blijkt dat de bestaande winkels in de mode- en sportbranche kunnen rekenen op omzetdaling die kan oplopen tot 7 procent. Veel zaken kunnen deze daling niet opvangen en zouden failliet gaan, aldus INretail. 'De leegstand in Zoetermeer en andere winkelcentra in de regio zal verder oplopen.'

'Verkeerde been'

'Inwoners en ondernemers in Zoetermeer, omliggende gemeenten en hun bestuurders worden op het verkeerde been gezet', zo meent INretail. 'De positieve punten blijken te zijn uitvergroot, de negatieve gebagatelliseerd.'
Het is opvalland dat er nu verschillende onderzoeken zijn met tegengestelde conclusies. In opdracht van de gemeente uitgevoerd onderzoek geeft aan dat het economische effect van de HOM groot is, terwijl het tweede onderzoek - in opdracht van tegenstander INretailm - nauwelijks positieve punten ziet.

Verkeersinfarct

Naast het onderzoek naar de economische effecten heeft INretail ook een onderzoek laten uitvoeren naar het verkeer. In het rapport waarschuwen verkeersexperts dat 'Zoetermeer zich kan voorbereiden op een verkeersinfarct op de lokale wegen'.
Veel omwonenden zijn kritisch op de komst van het outletcentrum. Ook zij vrezen vooral verkeersopstoppingen en parkeerproblemen, zeker op drukke momenten als zaterdagmiddag.

Ondernemers

De Holland Outlet Mall, die zo'n 150 miljoen euro kost, moet verrijzen op de plaats van de huidige meubelboulevard en boven de tunnelbak van de Europaweg. Woensdag werd duidelijk dat de meerderheid van de ondernemers in Zoetermeer enthousiast is over de komst.
Bij de stemming bleek wél dat veel detaillisten tegen de komst zijn van HOM. Zij vrezen dat het outletcentrum ten koste gaat van de bestaande winkels, voornamelijk in de mode- en sportbranche. De gemeenteraad van Zoetermeer praat maandagavond verder over de komst van het grote winkelcentrum.