Instellingen

'Albanezen in container in Delft wilden naar Engeland'

Archieffoto IKEA © Omroep West

DELFT - De vier Albanezen die afgelopen maandag werden gevonden in een container in de Ikea in Delft wilden naar Engeland. Dat is gebleken uit het politieonderzoek naar het viertal. De mannen hebben verkeerd gegokt op de eindbestemming van de container.

Het viertal

toen een vrachtwagenchauffeur een container afleverde bij de meubelgigant. Drie van de vier Albanezen werden aangehouden, evenals de vrachtwagenchauffeur. De chauffeur werd kort daarna weer vrijgelaten omdat hij niet had gemerkt dat de illegalen in zijn container waren gekropen.

De container was bij aankomst in Delft verzegeld. Waarschijnlijk is ergens tijdens het transport de bak opengemaakt. 'Het vermoeden bestaat dat tijdens het laden en lossen de mannen de vrachtauto zijn binnengedrongen,' zo meldt de politie. Daarna zijn de deuren weer verzegeld.

Asiel in Duitsland

De opgepakte Albanezen werden na korte tijd weer vrijgelaten. Dat is gebeurd omdat ze asiel hebben aangevraagd in Duitsland. De mannen moeten de afloop van hun aanvraag daar afwachten. Omdat ze verder geen strafbaar feit hebben gepleegd zijn ze op vrije voeten gesteld.

De vierde man was in het bezit van een biometrisch paspoort en een geldig visum voor het Schengen-gebied. Hij werd niet aangehouden. Albanië geldt als een veilig land, en asielzoekers daar vandaan zijn dan ook meestal kansloos.