Egels gered dankzij samenwerking Delftse scholieren en wetenschappers TU Delft

© Omroep West
DELFT - Vier middelbare scholieren tussen de 11 en 14 jaar oud hebben met behulp van wetenschappers van de TU Delft een systeem bedacht om egels te redden. Ze willen daarmee de Lego League, een wedstrijd met als thema de interactie tussen mens en dier, winnen. Ze kwamen op het idee na een gesprek met de egelopvang in Zoetermeer.
Warmtesensoren moeten gaan helpen met het redden van de egels. Die volgens de egelopvang te vaak gewond raken of dood gaan door contact met grasmaaiers. Volgens Sujay Narayana, onderzoeker van de TU Delft, kunnen warmtesensoren een goedkope oplossing bieden.
'Wij doen onderzoek naar de ontwikkeling van PIR sensoren. Deze sensoren kunnen mensen en dieren detecteren met behulp van lichaamswarmte. Ook hebben we onderzocht of deze sensoren onderscheid kunnen maken tussen dieren en mensen. Dat bleek te lukken. Egels zijn warmbloedige dieren en kunnen dus waargenomen worden. De scholieren gebruiken nu de nieuwste sensoren in hun ontwerp', laat Narayana weten.

Egels niet doodgemaaid


Als de detector op een grasmaaier gemonteerd zou worden, kan de grasmaaier op tijd worden stilgezet als een egel doodgemaaid dreigt te worden. Doel van de wedstrijd is het uitdagen van jongeren om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken.