Den Haag wil met varend corso laten zien hoe mooi het water is

DEN HAAG - De gemeente Den Haag ziet de komst van het Varend Corso, volgend jaar augustus, naar de stad als een mooie gelegenheid om te laten zien om wat er tegenwoordig kan op het water.
Daarom is er ook 25.000 euro beschikbaar om
. Dat geld wordt niet overgemaakt op de rekening van de organisatie, maar kan worden gebruikt om bijvoorbeeld hier dranghekken te plaatsen.
In het Westland is onrust ontstaan over de komst van het corso naar Den Haag. De vrees bestaat daar dat de versierde boten daar op de populaire zaterdag niet meer te zien zijn.

'Wat meer reuring'

Volgens een woordvoerder van de Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD) zijn er in 2015 gesprekken begonnen met de organisatie van het corso over de route. Reden daarvoor is dat Den Haag graag te water dat hier is meer onder de aandacht wil brengen. ‘We willen laten zien wat hier allemaal mogelijk is, wat meer reuring,’  zegt de woorvoerder. ‘En een mooi middel daarvoor is het corso.’
Een heel groot geheim is dat overigens niet. Al in de begroting voor 2017 stond de ambitie vermeld. ‘Met het organiserend comité streven we ernaar in 2017 het Varend Corso voor het eerst te ontvangen in Den Haag.’ En blijkbaar is die organisatie ook verheugd dat er dit jaar eens een echte stad kan worden aangedaan, want het thema van het corso in 2017 is 'Be Happy'.

Belemmeringen

Tot voor kort waren er echter nogal wat belemmeringen, zoals smalle doorvaarten en lage bruggen. Bijvoorbeeld die bij de Bierkade/Spui. Die zijn mede in verband met de komst van nieuwe en zwaardere trams inmiddels allemaal aangepast. Zodoende kunnen de boten van het corso nu ook echt de stad binnenvaren.
En dus is het dit jaar zover. Volgens de woordvoerder van Revis is de precieze dag dat de boten Den Haag aandoen nog niet bekend.

Geen geld overmaken

Ook benadrukt hij dat Den Haag voor zover nu bekend geen bedrag stort op de rekening van de organisatie. Wel is er geld beschikbaar. ‘Daarvoor gaan we faciliterende en stimulerende maatregelen nemen,’ zegt hij.