Waarom stak 15-jarige tiener Oussama (18) dood? De twee waren goede vrienden

DEN HAAG - Het is niet duidelijk geworden waarom de 18-jarige Oussama afgelopen april in Mariahoeve werd doodgestoken door een oude vriend. De 15-jarige jongen stond daarvoor donderdag voor de rechter. De officier van justitie eiste 11 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel, ook wel bekend als jeugd-tbs.
De zitting donderdag was achter gesloten deuren vanwege de leeftijd van de verdachte. Als 15-jarige wordt hij berecht volgens het jeugdstrafrecht en in tegenstelling tot andere rechtszaken zijn die nooit openbaar.
Oussama werd op 7 april aan het begin van de avond gestoken tijdens een vechtpartij op de Hofzichtlaan, vlakbij station Den Haag Mariahoeve. De twee jongens waren elkaar aangevlogen en de 15-jarige verdachte trok daarbij een mes, naar eigen zeggen alleen om Oussama af te schrikken. Maar die werd door het mes geraakt en overleed ter plekke, 18 jaar oud.

Wat is er voorgevallen?

Het opmerkelijke is dat Oussama en de verdachte aanvankelijk goede vrienden waren. Op enig moment hebben ze ruzie gekregen, maar waarom is onbekend. De rechter zou de verdachte er donderdag meerdere keren naar hebben gevraagd: wat is er dan voorgevallen? Maar de jongen heeft daarop geen antwoord gegeven.
Voor 7 april was er al eens eerder een vechtpartij geweest. Maar dit keer liep het zo uit de hand dat Oussama de dood vond.

'Bijzonder frustrerend'

'Zijn familie vindt het bijzonder frustrerend', zegt hun advocaat Ad Westendorp, 'dat niet duidelijk is geworden wat de aanleiding voor dit alles is geweest. Ze zijn na de eis van de officier van justitie ook naar huis gegaan, het pleidooi van de advocaat van de verdachte wilden ze niet meer horen.'
De strafeis zouden ze teleurstellend vinden, hoewel volgens Westendorp bijna het hoogst haalbare is gevraagd. 'Hoger dan 12 maanden gaat het jeugdstrafrecht niet.'

Geen noodweer, ook geen opzet

De voormalige advocaat van de 15-jarige verdachte liet destijds weten dat er mogelijk sprake was van noodweer, dat de jongen bij de vechtpartij zo in het nauw was geraakt dat hij het mes wel moest trekken. De officier van justitie gelooft daar niet in, zou ze donderdagmiddag hebben gezegd.
Wel gaat ze ervan uit dat er geen voorbedachte rade in het spel was en dat dus sprake was van doodslag en niet van moord. De rechter doet over twee weken uitspraak.