Omstreden imam koopt pand in Den Haag

DEN HAAG - De omstreden imam Fawaz Jneid heeft via zijn stichting een pand gekocht in de Cillierstraat in Den Haag. Dat bevestigt de gemeente vrijdagavond aan Omroep West.
Buurtbewoners die de Telegraaf heeft gesproken, vrezen dat de imam op deze plek in de Cillierstraat, vlakbij het Paul Krugerplein, een moskee wil beginnen.
PVV-raadslid Elias van Hees heeft direct een debat aangevraagd, zegt hij tegen Omroep West. 'Wat ons betreft is er geen enkele plek in Den Haag voor deze islamitische shariasjeik. Hij moet met pek en veren de stad uit', zegt Van Hees. Pieter Grinwis van ChristenUnie-SGP reageert: 'Poging nummer zoveel van Fawaz. Deze moet ook worden verijdeld.' SP-raadslid Aisha Akhiat 'lijkt het niet zo'n puik plan'. CDA-raadslid Daniëlle Koster: 'Heel erg slecht nieuws voor de wijk dat deze omstreden imam nu voet aan de grond krijgt in Den Haag.'
'Het gezag zit er bovenop'
Burgemeester Jozias van Aartsen schreef vorig jaar dat de imam geen eigen moskee in zijn stad krijgt. Dat bleek naar aanleiding van vragen van het Haagse CDA. 'Wij weten veel. Zoals bekend liggen de activiteiten van Fawaz onder een vergrootglas. Wij, OM, politie en de positieve krachten in de buurt houden hem nauwlettend in de gaten. Het gezag zit er bovenop', zegt de woordvoerder van de burgemeester.
In juli kwam het nieuws naar buiten dat islamitische stichtingen in Den Haag geld zouden inzamelen voor een gebedshuis voor de omstreden imam. Tijdens bijeenkomsten gedurende ramadan werd geld ingezameld voor de oprichting van een moskee. Het zou gaan om een bedrag van 400.000 euro. Dat bedrag gaat naar de stichting Qanitoen, die staat ingeschreven op het adres van de sociale huurwoning van Fawaz in Leidschendam.
Omstreden
Imam Fawaz is omstreden vanwege zijn extremistische uitspraken. Zo wenste hij filmmaker Theo van Gogh een ongeneeslijke ziekte toe, vlak voordat hij vermoord werd.
Fawaz predikte eerder in de Haagse As-Soenah moskee, maar werd daar in 2012 de deur gewezen. 'Er is niet mee samen te werken', zei het moskeebestuur destijds over zijn vertrek. Eén van de redenen waarom beide partijen uit elkaar gingen, was het feit dat de imam regelmatig zogenoemde sharia-huwelijken sloot: islamitische huwelijken, zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk. Dat is verboden. Fawaz is in 2014 daarvoor veroordeeld.