Instellingen

60 uur werkstraf voor Alphenaar die DENK-voorman Kuzu bedreigde

© archief

ALPHEN AAN DEN RIJN - Barend V. heeft maandag van de politierechter een werkstraf van 60 uur waarvan 30 uur voorwaardelijk opgelegd gekregen. De 66-jarige man uit Alphen aan den Rijn moest voor de rechtbank verschijnen omdat hij Tweede Kamerlid en politiek leider van de partij DENK, Tunahan Kuzu, met de dood heeft bedreigd.

De man uit Alphen plaatste op 4 mei van dit jaar een bericht op Facebook. Hij schreef dat hij een keer naar Den Haag wilde gaan om Kuzu op te wachten. 'Laat ik die hersenloze lul niet tegenkomen', schreef de man. 'Die moet van de wereld af, samen met die andere eikel', viel er ook te lezen.V. was maandag niet aanwezig bij de zitting maar hij zei in het politieverhoor dat hij 'zich liet meevoeren in de discussie'. De verdachte had naar eigen zeggen nooit de intentie om Kuzu te

.

Makkelijk op te tikken

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 50 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 2 weken. De tekst van de Alphenaar is volgens het OM een ernstige bedreiging. 'Het is makkelijk om zo iets te tikken vanuit je huiskamer achter je laptop', aldus de officier van justitie.


Ook de rechter oordeelde dat 'men zich bewust moet worden van het gemak waarmee men dingen op sociale media zet en wat men een ander daarmee aandoet'. Daarbij is de rechtbank van mening dat een politicus zich moet kunnen uitlaten over de samenleving, 'voor zover de vrijheid van meningsuiting dat toelaat'.