Instellingen

Buurtpreventieteams vooral bezig met leefbaarheid en niet met criminaliteit

© Omroep West

DEN HAAG - Buurtpreventieteams in de regio zijn vooral bezig met het verbeteren van de leefbaarheid en minder met het voorkomen van criminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van studenten Safety and Security Management Studies van de Haagse Hogeschool.

De tweedejaars studenten bestudeerden twaalf buurtpreventieteams in de regio. Ze keken naar de organisatie van de teams en hun functie in de wijk. Uit onderzoek blijkt dat de teams vooral bezig zijn met de algemene leefbaarheid in de wijk. 'Ze geven verkeerd geparkeerde auto's door aan de politie en melden vuilnis op straat bij de gemeente', zegt student Eugen Leikom.

'Verder doen ze wel aan inbraakpreventie door bijvoorbeeld bewoners te waarschuwen dat de portiekverlichting het niet doet, maar de teams houden zich niet echt bezig met het voorkomen van criminaliteit in de wijk. Ze betrappen geen inbrekers op heterdaad,' voegt docent Juul Gooren toe.

Niet representatief

Bijna alle teams werken goed samen met de politie en houden nauw contact met de wijkagent. 'Toch is de belangrijkste partner van veel buurtpreventieteams de gemeente. Daar gaan alle meldingen van graffitti, hondenpoep en vuilnis op straat naartoe', zegt Gooren.

De studenten hebben twee aanbevelingen voor de buurtpreventieteams. 'De teams zijn vaak weinig divers en dus niet representatief voor de wijk. Meestal zitten er weinig jongeren in en veel blanke, oudere wijkbewoners. Het zou beter zijn als de buurtpreventieteams een betere afspiegeling zijn van de wijk', zegt studente Yenn Starrenburg.

Nieuwe mensen werven is voor veel buurtpreventieteams lastig. 'Om jongeren te werven zouden de buurtwachten meer sociale media in kunnen zetten in plaats van mensen zoeken via buurtkranten en buurtfeesten', voegt docent Gooren toe.