Instellingen

Toon Hermans Award voor Haagse cabaretier Paul van Vliet

Paul van Vliet
Paul van Vliet

DEN HAAG - Cabaretier Paul van Vliet uit Den Haag en collega Freek de Jonge hebben de vijfde Toon Hermans Award gewonnen, een onderscheiding voor het in stand houden van de artistieke nalatenschap en het gedachtegoed van de entertainer. Zaterdag is het honderd jaar geleden dat Hermans in Sittard geboren werd. De prijs werd maandagavond uitgereikt in Carré tijdens het gala TOON 100 jaar.

Vanwege de honderdste geboortedag van Toon Hermans besloot de organisatie de prijs aan twee artiesten toe te kennen. De Jonge en Van Vliet kregen de prijs mede vanwege hun vriendschap die ze met Hermans onderhielden.

De prijs werd vier keer eerder uitgereikt. In 2002 viel de eer ten deel aan Mini & Maxi, in 2007 aan Andre van Duin, in 2010 aan de gemeente Sittard en in 2014 aan gitarist Benny Ludemann.


Ster straalt nog steeds

Hoewel Hermans in 2000 overleed, straalt zijn ster nog steeds. In Sittard zelf zijn ze al maanden bezig met het feit dat hun beroemdste stadsgenoot een eeuw geleden het levenslicht aanschouwde.

Zoon Maurice Hermans presenteert er op 17 december een avond, waar wordt ingegaan op de Sittardse wortels en inspiratiebronnen van zijn vader. De Hermans-expositie in het voormalige V&D-gebouw in de stad is met een maand verlengd tot eind januari en wordt uitgebreid, eerst met een kamer waar mensen hun herinneringen aan Toon kunnen achterlaten en later met een hoofdstuk over de relatie van de artiest met het carnaval.

Uitgezonden op NPO2

TOON 100 jaar wordt op oudejaarsavond op televisie uitgezonden bij NPO2. Aan het gala hebben tal van artiesten meegewerkt.


LEES OOK: