Instellingen

Besluit over onderzoek vertrek Hoekema uitgesteld

Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar

WASSENAAR - De gemeenteraad van Wassenaar heeft een besluit over een onderzoek naar de diepere oorzaken voor het plotselinge vertrek van burgemeester Jan Hoekema nog even voor zich uit geschoven.

De raad zou maandagavond een oordeel moeten vellen over

. Maar dat gebeurde nog niet. Eerst wordt de motie van fractievoorzitter Ben Paulides nog een keer besproken in het presidium – het dagelijks bestuur – van de raad. Dat werd maandag duidelijk tijdens de raadsvergadering in het villadorp.

In zijn motie maakt Paulides wel duidelijk dat er volgens hem veel meer aan de hand is in de gemeente dan nu openbaar is geworden. Hij beweert dat ambtenaren op vrijdag 2 december niet hebben gewerkt en dat niet duidelijk is waarom. Daarom zou er onder meer een onderzoek moeten komen naar de ‘bestuurscultuur’ in de gemeente.

Onderbroken

Toen Paulides echter zijn motie wilde toelichten, werd hij onderbroken door fractievoorzitter Eva Kernkamp van D66 die het niet kies vond dat er in het openbaar over personen wordt gesproken. Nadat de partijen zich hadden teruggetrokken voor beraad, besloot Paulides zijn voorstel nog even niet in stemming te brengen.

Na afloop van de vergadering zei Paulides dat hem was beloofd dat het onderzoek er komt. Dat betwiste echter de nestor van de raad, Bert Ooms. Volgens hem is er alleen toegezegd dat er nog een keer over de motie gaat worden gesproken in het presidium.

'Vruchtbare samenwerking'

Precies een week geleden werd bekend dat Hoekema aftreedt. Als officiële reden daarvoor werd gegeven dat er ‘onvoldoende basis was voor een voortzetting van een vruchtbare samenwerking’. Hoekema heeft minister Plasterk om ontslag gevraagd en vertrekt al over een maand. Hij is nu negenenhalf jaar burgemeester van Wassenaar.

Hoekema was maandagavond zelf al niet meer aanwezig tijdens de vergadering in raadhuis De Paauw. Volgens de nestor van de gemeenteraad, Bert Ooms, is hij al aan het 'afbouwen'. Hoekema zou Ooms daarom hebben gevraagd de vergadering voor te zitten.