Instellingen

Weer raadsvragen over overlast dronkaards in Haags park

Archieffoto ANP
Archieffoto ANP

DEN HAAG - De Haagse VVD en de Groep Van der Helm gaan wederom raadsvragen stellen over de overlast in het park op het De Savornin Lohmanplein in Den Haag. Beide zijn niet tevreden over de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op hun eerder gestelde vragen.

'Bewoners geven al lange tijd aan dat het parkje als onveilig wordt ervaren', laten de partijen weten.

'Wij willen dat de gemeente alsnog maatregelen gaat treffen om het veiligheidsgevoel van bewoners te vergroten. Zoals het toekennen van gebiedsverboden en het plaatsen van verlichting.'

Beschonken wildplassers

De VVD en de Groep Van der Helm constateerden dat er vaak beschonken types in het park zitten, die ook nog eens wildplassen en rommel maken. De partijen vroegen halverwege november aan het college of het van plan is beter te gaan handhaven.

Burgemeester Jozias van Aartsen antwoordde hierop dat de situatie bekend is bij het college. 'De situatie van de overlastgevers in het groenpark en het winkelcentrum wordt dagelijks door de politie meegenomen in de surveillance', viel er onder andere te lezen in zijn antwoorden op de eerdere raadsvragen.

Geen extra verlichting

De raadsleden Michon (VVD) en Van der Helm (Groep Van der Helm) wilden ook weten of er extra verlichting bij het park kon komen, om zo het veiligheidsgevoel te vergroten. Volgens hen is het in het park 's avonds 'unheimisch'. Maar ook daar zag de gemeente geen brood in.

'De gemeente heeft de bosschages rond het park afgelopen jaar gesnoeid en daardoor is de zichtbaarheid vergroot', schreef het college. 'Parken worden in principe niet extra aangelicht. Voor het park in kwestie geldt dit te meer, omdat er geen belangrijke routes doorheen lopen.'

Boetes en gebiedsverboden

De VVD en Groep Van der Helm zijn 'niet tevreden met de antwoorden van het college' en gaan daarom vervolgvragen stellen. Zo willen de partijen onder meer weten hoeveel boetes zijn uitgeschreven rondom het park en of er gebiedsverboden zijn uitgedeeld aan overlastgevers.

Ook willen ze weten of het college bereid is om verlichting in het park te plaatsen om het veiligheidsgevoel van de omwonenden te verbeteren.