Negen mannen en twee vrouwen willen burgemeester van Den Haag worden

© Omroep West
DEN HAAG - Elf kandidaten willen burgemeester van Den Haag worden. Negen mannen en twee vrouwen hebben hun belangstelling kenbaar gemaakt aan Jaap Smit, de commissaris van de koning. Zij willen Jozias van Aartsen opvolgen die per 1 maart volgend jaar vertrekt.
De sollicitanten zijn lid van het CDA, de PvdA, de VVD of ze zijn niet aan een politieke partij verbonden. Alhoewel D66 de grootste partij is in de Haagse gemeenteraad, zit er dus geen D66-kandidaat bij.
De kandidaten variëren in leeftijd van 48 tot 61 jaar. Dat betekent dat iemand als VVD-minister Melanie Schultz-Van Haegen afvalt. Haar naam werd genoemd maar zij is geboren in 1970 en dus nog geen 48 jaar.

Slechts twee vrouwen

Verder is opvallend dat er maar twee vrouwen hebben gesolliciteerd. De uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad is een vrouwelijke burgemeester. Daarom werd in de profielschets het woord 'hij' vervangen door 'zij'.
Jaap Smit gaat nu de komende weken gesprekken voeren met de sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie van de Haagse gemeenteraad over zijn bevindingen. De vertrouwenscommissie zal vervolgens met een selectie van de kandidaten gesprekken voeren en daarna een aanbeveling doen aan de gemeenteraad.

In februari meer duidelijkheid


De gemeenteraad zal naar verwachting in februari 2017 twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. Meestal volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.
Op 30 maart 2017 moet de nieuwe burgemeester van Den Haag beginnen.