Den Haag neemt donderdag 'modernste raadszaal van Nederland' in gebruik

DEN HAAG - Donderdag kunnen de gemeenteraadsleden van Den Haag weer terug naar hun eigen raadszaal. Sinds de zomer vergaderden ze op het provinciehuis omdat de Haagse raadszaal werd verbouwd. Maar nu is hij klaar. Donderdag is de eerste raadsvergadering.
De
was al 25 jaar oud. Daarom was de inrichting achterhaald en waren de geluids-en audioapparatuur verouderd, volgens Rachid Guernaoui, plaatsvervangend raadsvoorzitter. 'De raadszaal voldeed niet meer aan de moderne tijd',  zegt hij. 'Vooral wat betreft de veiligheid maar ook wat betreft vergaderen, het geluid en klimaat. Dat hebben we allemaal verbeterd. Het heeft alles bij elkaar 1,2 miljoen euro gekost.'
Voor dat geld is onder meer een extra vluchttrap in de zaal aangelegd, is het plafond vernieuwd en is de inrichting van de raadzaal aangepast waardoor de raadsleden niet langer met hun rug naar het publiek zitten.
Dat zou het debat tussen de raadsleden bevorderen en het is veiliger. ‘Want raadsleden kunnen niet meer van achter worden aangevallen’, zegt Guernaoui.

Trots

Verder is de techniek in de zaal vernieuwd waardoor de tijd van staan en zitten bij het stemmen voorbij is. Guernaoui: ‘We gaan nu digitaal stemmen. Dat betekent dat iedereen op een kastje aangeeft of hij of zij voor of tegen is. De uitslag is op schermen direct te zien.’
Guernaoui is trots op de vernieuwde raadzaal. ‘Wij hebben vanaf donderdag de modernste raadzaal van Nederland.’