Instellingen

92-jarig slachtoffer woningoverval Escamplaan Den Haag vertelt verhaal: ‘Beestachtig!’

© Team West
De gestolen ketting.
© Politie

DEN HAAG - ‘Beestachtig. En dan zeg ik het nog niet goed, want een beest doet zoiets niet. Schofterig is het. Wat ze met mensen uithalen vind ik verschrikkelijk.’ Een 92-jarige vrouw uit Den Haag is ontzettend geschrokken na een woningoverval. De dader bond haar vast en deed iets over haar hoofd, waardoor ze niets meer kon zien. Ze vertelt haar verhaal in het opsporingsprogramma Team West.

Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 13 december.  Meer zaken zijn hier te vinden.

De vrouw is op donderdag 1 december thuis aan de Escamplaan in Den Haag. Het is het begin van de avond en ze verwacht haar kleindochter. Als om 18.00 uur de bel gaat, doet ze daarom nietsvermoedend open. ‘En toen kwam die man ineens binnen, met grote stappen. Hij vloog wild op me af. Hij trok me om hem heen, ik kon geen kant op. Ik begon te bloeden en kreeg geen lucht meer’, vertelt de vrouw.

Het artikel gaat verder onder de video

De overvaller neemt haar mee de woning in en bindt haar vast op een stoel. Hij doorzoekt het huis en doet zelfs iets over haar hoofd, zodat ze niets meer kan zien. ‘En toen even niets meer. Toen riep ik ‘maak me nou los, ik heb pijn!’ Maar hij reageerde niet.’ De vrouw weet zichzelf te bevrijden en zoekt hulp bij de buurvrouw.

Verwondingen

In het ziekenhuis wordt de vrouw behandeld aan de verwondingen aan haar hoofd en handen, die zwart en dik zijn. De verwondingen helen goed, maar de angst blijft. ‘Het gaat elke dag wat beter. Alleen als het avond wordt, dan word ik bang. Als het donker is, zit ik hier gevangen. Dat gevoel moet ik overwinnen. Dat doe ik met de liefde van mijn gezin. En een beetje flink zijn. Stapje voor stapje.’

De dader heeft een aantal persoonlijke bezittingen van de vrouw meegenomen. Ook is de ketting van haar hals getrokken. Van die ketting is een foto. De politie zoekt mensen die weten waar hij nu is of wie hem in zijn of haar bezit heeft. Mogelijk is hij ergens te koop aangeboden.

Signalement overvaller

De dader is een man van ongeveer 1.85 meter lang. Hij heeft een fors postuur en droeg donkere kleding. Hij had een muts op, mogelijk een bivakmuts, en hij droeg een sjaal voor zijn gezicht. Hij sprak Nederlands en had mogelijk een tas bij zich.

De politie is dringend op zoek naar getuigen. Mogelijk heeft de dader al voor de overval in de buurt rondgehangen en is dat opgevallen. Misschien is er die donderdag 1 december rond 18.00 uur bij meerdere woningen in de buurt aangebeld. Ook getuigen van de vlucht van de man, tussen 18.15 en 18.30 uur, zijn welkom.

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem