Instellingen

Jo Coenen presenteert zelf nieuwe plannen cultuurcomplex aan het Haags college

© Jo Coenen
© Jo Coenen / Omroep West

DEN HAAG - Jo Coenen, de ontwerper van het nieuwe cultuurcomplex in het centrum van Den Haag, heeft dinsdag tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders persoonlijk het meest recent ontwerp voor het centrum gepresenteerd.

Dat bevestigen betrouwbare bronnen in het Haagse stadhuis. Daarbij liet Coenen ook zien dat het complex inderdaad aan de kant van de Schedeldoekshaven ook de ‘boomstructuur’ krijgt,

.

Jo Coenen is een van Nederlands bekendste architecten, aan het begin van deze eeuw was vier jaar Rijksbouwmeester. Hij is samen met Patrick Fransen verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe culturele hart voor Den Haag.

Grote kritiek

Maar de welstandscommissie had grote kritiek op het ontwerp van beide mannen voor het Haagse cultuurcomplex. Een van de belangrijke punten was dat aanvankelijk was beloofd dat het gebouw aan alle vier de zijden gelijkwaardig zou zijn.

Dat bleek niet het geval. Aan de kant van de Schedeldoekshaven werd het gebouw soberder, werd duidelijk uit eerdere ontwerpen. Daar waren geen bomen voorzien. Coenen verdedigde dat aanvankelijk nog door te stellen dat tussen het gebouw en de weg woontorens zouden komen te staan en dat daardoor de gevel deels aan het zicht zou worden onttrokken.

'Italiaanse voorbeelden'

Bovendien was er nog een andere verklaring - en niet de minst ambitieuze. ‘In onze eerdere presentaties hebben we gerefereerd naar Italiaanse voorbeelden, waaronder die van Michelangelo in Rome. In de klassieke referenties zijn gebouwen zelden geheel alzijdig gelijk, maar spelen de verschillende gevels in op hun directe context,’ aldus een toelichting van bouwcombinatie Cadanz op de ontwerpen, die ook in bezit is van Omroep West.

Toch blijkt uit de meest recent tekeningen die dinsdag dus ook aan het stadsbestuur zijn gepresenteerd, dat de gevel aan de Schedeldoekshaven is aangepast. Daardoor lijkt hij nu een beetje op die aan de andere zijden van het gebouw.

Belangrijke verschillen

Maar er zijn ook belangrijke verschillen. Zo lopen de bomen niet helemaal door tot het straatniveau. Dat is ook om praktische redenen te verklaren, aldus Cadanz in de toelichting. ‘Een volledig identieke boomstructuur is aan deze zijde om technische redenen overigens niet te realiseren. Immers vanwege de expeditie op maaiveld moet een fors deel van de gevel gevrijwaard blijven van een brede constructie.’

Ook op andere punten gaat Cadanz in op de kritiek van de welstandscommissie. Deels komt de combinatie eraan te gemoed, deels wordt geprobeerd die te weerleggen.

Optimistisch

Daardoor is het stadsbestuur nu optimistisch gestemd over een nieuw oordeel van de welstandscommissie. Dat moet zoals bekend woensdag een voor de derde keer een oordeel vellen over het plan. Twee keer eerder werd het niet doorgelaten.